Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

C: Kloka slutsatser om återvandring

Maria Eriksson/TT

Publicerad 2024-08-13 19.32

Centerns Jonny Cato kallar utredningens slutsatser kloka. Arkivbild.

Det råder delade meningar om resultatet av den utredning som skulle stimulera till en frivillig återvandring, men som kom fram till att sådana metoder inte finns.

Centerns migrationspolitiska talesperson Jonny Cato är positiv till utredningens slutsats och kallar dem kloka. Han säger att återvandring riskerar att peka ut en redan utsatt grupp, vilket då spär på utanförskapet.

– Pengarna ska i stället gå till insatser som ökar integrationen, som skola, jobb och utbildning, säger Jonny Cato.

Han påpekar att asylrätten ger många rätt att stanna i Sverige.

– Regeringen behöver i stället tillsätta en utredning som tittar på integrationen, just nu är deras enda lösning att de ska lämna landet, säger Jonny Cato.

Sverigedemokraternas Ludvig Aspling är däremot kritisk. I ett mejl till TT skriver han att de sociala mål som utredningen presenterar saknar stöd i direktiven.

”Det finns inga belägg för att integrationen skulle påverkas negativt. Den negativa påverkan på hemländerna har ingen grund i forskningen”, skriver han.

Aspling efterlyser konkreta förslag som regeringen kan jobba vidare med.

”Vår bedömning är att underlaget kommer behöva kompletteras med konkreta förslag för att kraftigt öka återvandringen. Det är en diskussion vi redan för i regeringskansliet”, skriver Ludvig Aspling

ANNONS

Följ ämnen i artikeln