Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Nästa år måste du betala avgift för Londonresan

TT

Publicerad 06.19

Från och med april nästa år måste man ansöka om inresetillstånd för att åka till London och se Big Ben. Arkivbild

Från och med april nästa år måste man som svensk ansöka om ett digitalt inresetillstånd, så kallat ETA, för att resa till Storbritannien, enligt den brittiska regeringens webbplats.

Tillståndet krävs för alla som ska in i landet, vuxna som barn, och kostar 10 pund (motsvarande cirka 135 svenska kronor). Enligt myndigheterna godkänns ansökan, som görs via en app eller på nätet, för det mesta inom tre dagar.

– Vi svenskar älskar London, det är ett stort resmål så på det sättet innebär ju detta en stor förändring, säger reseexperten Lottie Knutson till TV4.

Redan i dag kräver Storbritannien ETA för medborgare från flera länder i Mellanöstern. Vid årsskiftet utökas kravet till att gälla ett stort antal länder i resten av världen och i april kommer det även krävas för resenärer från de flesta länderna i Europa.

– Det innebär en kostnad och mer krångel för resenärerna. Jag tror det kommer tas emot med viss förvåning eftersom det kommunicerats så pass lite. Det kommer nog krävas stora informationsinsatser, säger Knutson till TV4.