Jan Emanuel tillbaka i S – överväger riksdagen

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-07-08

Jan Emanuel är tillbaka i Socialdemokraterna.

Han tvingades lämna partiet efter lanseringen av Folklistan.

– Jag kan definitivt tänka mig att sitta i riksdagen igen, om sossarna blir sossar, säger han.

Medlemskapet fick han bekräftat i slutet på förra veckan efter en intervju med partiet lokalt i Norrtälje.

– De var helt fine med att jag kunde komma tillbaka, säger Jan Emanuel från sin lyxjakt i Visby.

Den tidigare riksdagsledamoten för S petades från partiet i samband med EU-valet när han och förra KD-toppen Sara Skyttedal lanserade Folklistan. S partisekreterare Tobias Baudin röt då ifrån: Han har allierat sig med en ”högerpopulist”.

– Vi var överens, jag och partisekreteraren Baudin, om att jag tar en time out under den tiden som jag skulle ha ett engagemang i Folklistan. Efter det så skulle jag komma tillbaka igen. Det var vi väldigt tydliga med. Och nu så gick det ju snabbare än vad planen var, kan man ju säga.

Konkurrent med S

Jan Emanuel förstår om människor frågar sig varför han vill tillbaka till Socialdemokraterna. Folklistan var ju en konkurrent till S och fick 0,6 procent i EU-valet – nästan 26 000 röster.

Folklistan hade också ett tiopunktsprogram – EU måste skrota asylrätten, skicka kriminella i fängelse utomlands och återföra makt från Bryssel till Sverige. Allt detta vill han fortfarande.

– Mina förhoppningar är att påverka partiet, det har varit ett uttalat mål som varit långt ifrån hemligt de senaste 15 åren. Jag är den interna oppositionen som försöker göra sossar av sossarna igen. Och det är exakt det jag kommer att fortsätta göra, säger Jan Emanuel.

– Min resa in i Folklistan var för att påverka Socialdemokraterna.

Jan Emanuel satt i riksdagen för S i omgångar mellan 2004 och 2010 – nu kan han tänka sig att kandidera på nytt i valet 2026.

– Jag kan definitivt tänka mig att sitta i riksdagen igen. Men då är ju utgångspunkten att vi – att sossarna – återigen blir just sossar, säger han och trycker på att S måste bli ett ”arbetarparti” igen.

Vill regera med SD

Skulle han ställa upp så är det med en hållning i regeringsfrågan som skiljer sig kraftigt från partilinjen. S borde regera med Sverigedemokraterna, kanske med stöd av Moderaterna, säger Jan Emanuel. Miljöpartiet vill han att S ska haka av.

Folk kanske frågar sig varför du är socialdemokrat och inte sverigedemokrat?

– Titta på Socialdemokraternas erfarenhet av att ta Sverige igenom kriser, se vad Göran Persson gjorde under den ekonomiska krisen. Vi är attans bra på att driva Sverige som land. Sverige är mer än bara migrationspolitik och trygghet på gator och torg.