Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Hätska angrepp i FN:s säkerhetsråd

Grim Berglund/TT

Publicerad 19.22

Ordväxlingen var hård i ett krismöte i FN:s säkerhetsråd.

Israels FN-sändebud frågade sig vad ett land skulle göra om det drabbades av ett ”regn av robotar”.

Irans FN-ambassadör anklagade i sin tur Israel för folkmord och brott mot Irans suveränitet.

FN:s säkerhetsråd i New York sammankallades på onsdagen för ett krismöte om utvecklingen i Mellanöstern. Inför mötet gick den israeliske FN-ambassadören Danny Danon till angrepp mot Iran.

– Irans mask har slutligen fallit, regimen kan inte längre gömma sig i skuggorna eller bakom sina anhängare, sade FN-ambassadören.

– Efter den hemska attacken mot tio miljoner civila i Israel så hade regimen i Iran djärvheten att skriva till FN:s säkerhetsråd och säga att man agerat i enlighet med internationella lagar i attacker mot militära mål – och att varje svar från Israel skulle vara emot lagen.

”Kränkt suveränitet”

Irans FN-ambassadör Amir Saeed Iravan sade att Israel har ”kränkt Irans suveränitet och territoriella integritet den senaste månaden”. Han pekade också på dödandet av Hamasledaren Ismail Haniya som befann sig i Teheran i juli.

– Israel har också attackerat Irans beskickning i Syrien, fortsatte FN-ambassadören och anklagade säkerhetsrådet att inte ha fördömt attacken då ledande befälhavare inom det iranska revolutionsgardet dödades.

Iran angrep också USA och sade att ”folkmorden” i Gaza utförs med amerikanska bomber.

Guterres: Tiden snart ute

USA har inte skickat samma varnande signaler till Israel om att genomföra en vedergällning som vid den iranska robotattackerna för ett halvår sedan. Men sent på onsdagen meddelade president Joe Biden att han inte stödjer en israelisk attack mot Irans kärnenergianläggningar som vedergällning för Irans robotattacker.

FN:s generalsekreterare António Guterres summerade inledningen av mötet:

– De härjande bränderna i Mellanöstern håller snabbt på att bli ett inferno. Tiden håller på att rinna ut.