Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Iran lovar "förkrossande" svar om Israel hämnas

TT-AFP

Publicerad 2024-10-01 21.20

Människor samlades på tisdagskvällen i Teheran för att fira Irans attack mot Israel.

Efter den omfattande robotattacken från Iran mot Israel på tisdagskvällen hotar Iran med ytterligare attacker om ärkefienden Israel hämnas.

Irans revolutionsgarde hotar att genomföra en ”förkrossande attack” mot Israel om ärkefienden skulle få för sig att hämnas tisdagskvällens attack.

”Om sionistregimen reagerar på den iranska operationen kommer de att mötas av en förkrossande attack”, säger revolutionsgardet i ett uttalande som förmedlas av nyhetsbyrån Fars som kontrolleras av revolutionsgardet.

Enligt revolutionsgardet skedde attacken i enlighet med FN:s stadga och genomfördes efter ”en tids återhållsamhet” efter ”en attack på Irans suveränitet” vilket syftar på dödandet av Hamasledaren Ismail Haniyeh i Teheran i juli.

USA sade på tisdagen att Iran kan vänta sig konsekvenser efter sin attack mot Israel och att USA kommer att samordna responsen med Israel.

– Självklart måste den här attacken få konsekvenser för Iran, sade amerikanska utrikesdepartementets talesperson Matthew Miller till reportrar.

Han ville inte närmare precisera vad för konsekvenser det kan bli fråga om.

– Jag tänker inte i dag gå in på vilka konsekvenserna är. Men det finns saker som vi kommer att samarbeta med våra israeliska motsvarigheter om, sade Miller.