Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Iran attackerar Israel

TT

Uppdaterad 19.12 | Publicerad 15.48

Iran har inlett ett robotanfall mot Israel, uppger Israels militär. Flyglarm ljuder över hela landet.

”För en kort tid sedan avfyrades robotar från Iran mot staten Israel”, säger militären i ett uttalande.

Iran bekräftar att tiotals ballistiska robotar har avfyrats mot Israel. Enligt AP:s reportrar på plats hörs explosioner i Tel Aviv och i närheten av Jerusalem.

Samtidigt uppger Israels armé att attacken fortsätter.

Tidigare på tisdagen varnade amerikanska källor för att Iran inom kort skulle genomföra en ballistisk robotattack mot Israel.

”Vi stöder aktivt defensiva förberedelser för att försvara Israel mot denna attack”, sade en källa.

Källan varnade också för att en attack mot Israel ”kommer att få allvarliga konsekvenser för Iran”.

Inför attacken meddelade Israels armé att landet är redo att ”försvara och attackera”.

– Iransk beskjutning mot Israel kommer att få konsekvenser, sade Daniel Hagari, talesperson för Israels armé, rapporterar Haaretz.

USA:s ambassad i Israel har manat sina anställda och deras familjer att söka skydd på plats. Och Israels militär har manat israeler att hålla sig i närheten av skyddsrum.

Iran har tidigare sagt att Hizbollahledaren Hassan Nasrallahs död kommer att leda till ”Israels förstörelse”. I måndags uppgav dock Irans utrikesdepartement att landet inte kommer att skicka soldater för att strida mot Israel.

I april i år attackerade Iran Israel med hundratals drönare och robotar. Då sköts de flesta av projektilerna ned. Den attacken uppgavs vara en hämnd efter en israelisk attack som dödade högt uppsatta iranska militärer på Irans konsulat i Syrien.