Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Israel stoppar Guterres: Inte välkommen

TT-AP-AFP

Publicerad 12.47

FN:s generalsekreterare António Guterres. Bilden togs vid ett möte i säkerhetsrådet den 27 september.

FN:s generalsekreterare är inte längre välkommen i Israel. Landets utrikesminister anklagar honom för att inte ta tillräckligt tydlig ställning.

Portugisen António Guterres förklaras ”persona non grata” och kommer inte att tillåtas besöka Israel framöver. Det beror på att han inte specifikt har fördömt Irans omfattande robotanfall mot Israel, enligt utrikesminister Israel Katz.

”Den som inte otvetydigt fördömer Irans avskyvärda attack mot Israel förtjänar inte att sätta sin fot på israelisk mark”, meddelar han.

FN:s generalsekreterare gav en väldigt kort kommentar till tisdagens händelseutveckling – där Israel först följde upp flyganfall mot Libanon genom att avisera en form av markinvasion, varpå Iran angrep Israel med ett hundratal robotar.

”Jag fördömer utvidgningen av konflikten i Mellanöstern, med upptrappning efter upptrappning. Detta måste sluta. Vi måste få till en vapenvila”, löd Guterres kommentar.

Israel Katz anklagar Guterres för att utöva sitt ämbete på ett ”anti-israeliskt” sätt och ge stöd till ”terrorister, våldtäktsmän och mördare”.

75-årige António Guterres, tidigare premiärminister i Portugal, har varit FN:s generalsekreterare sedan 2017.