Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Trycket på hårdare tag mot migranter ökar i EU

Publicerad 2024-10-17 13.15

EU-ledarna vill se nya åtgärder för att kunna skicka ut migranter som fått avslagsbeslut.

Bland annat ska man åter titta på om asylcenter kan upprättas utanför EU:s gränser.

På EU-toppmötet i Bryssel diskuterade EU-länderna ”innovativa” åtgärder – främst för hur migranter med asylavslag ska skickas ut ur EU.

– Vi kommer snart med ett nytt förslag för återvändanden, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen efter mötet.

EU:s återvändandedirektiv ska nu uppdateras, för att exempelvis se till att en person som fått avslag i ett medlemsland inte ska kunna åka till ett annat och söka på nytt.

Provar olika vägar

Även den tidigare ratade tanken på transitcenter utanför EU ska prövas igen.

– Vi måste nu pröva nästan alla vägar som finns, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Enligt honom är det ohållbart att så många som får asylavslag ändå stannar i EU.

Kristersson bedömde efter toppmötet att det råder ett helt annat tonläge nu i EU än för bara ett par år sedan när det gäller att göra nåt åt den irreguljära migrationen och att så få med avslag återvänder.

– Det var en bred diskussion som jag tror blir väldigt vägledande för andra ministerråd (i EU) i en åtstramande riktning, säger statsministern.

Danmark har drivit på

Även den danske statsministern Mette Frederiksen noterade att tonläget ändrats. Hon pekade på att hon i flera år drivit på för asylcenter utanför EU, men utan att få gehör.

– Det var lite som att ropa i en tom handbollshall i Jylland, säger Frederiksen.

För att få fler länder att samarbete med EU mot irreguljär migration ska EU använda sig av till exempel handels-, bistånds- och visumpolitik mer än i dag. EU har i dag avtal med bland andra Tunisien och Turkiet.

Italien har slutit ett eget avtal med Albanien och har börjat skicka de första migranterna till center utanför Tirana, där de ska invänta asylbeslut.

Tysk skepsis

Tyskland och Spanien är skeptiska till center utanför EU. Den tyska debatten har handlat mycket om personer som skulle ha utvisats, men stannat kvar och begått islamistiska våldsdåd.

– Kriminella måste skickas tillbaka, säger förbundskansler Olaf Scholz enligt Politico.

Polen har ett särskilt migrationsproblem. Ryssland slussar migranter via Belarus till Polen för att öka spänningarna mellan EU-länder. På EU-toppmötet redogjorde den polske premiärministern Donald Tusk för situationen och planerna på att tillfälligt avskaffa rätten att söka asyl med hänsyn till nationell säkerhet.

EU-ledarna visade, enligt Kristersson, stor förståelse för Polens planer.