Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

EU-förslag för att få ut fler migranter utlovas

Publicerad 2024-10-15 03.56

EU-kommissionen ska ta fram lagförslag som ska öka trycket på migranter som inte får stanna i EU att återvända. Och återvändandecenter på platser utanför EU ska undersökas på nytt.

Det framgår av ett brev som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har skickat till EU:s medlemsländer inför toppmötet i Bryssel den 17-18 oktober.

”Kommissionen kommer att lägga fram ett nytt lagförslag som ställer tydliga krav på att den som ska återvända måste samarbeta”, skriver von der Leyen i brevet.

Lagförslaget om ett uppdaterad återvändandedirektiv ska ersätta ett tidigare förslag från 2018 som EU-länderna aldrig kunnat enas om. Tanken är att det ska göra processen kring återvändande enklare och mer effektiv.

Återvändandecenter?

Brevet, med tio punkter om inriktning för migrationspolitiken, är ett svar på krav som många medlemsländer, däribland Sverige, har ställt om hårdare tag i asylpolitiken.

Ett förslag är att medlemsländerna ska godta beslut om återvändande som ett annat medlemsland tagit, ingen ny prövning ska göras. På så vis ska, enligt brevet, ”migranter som har ett återvändandebeslut emot sig i ett land inte dra nytta av sprickor i systemet och undvika att skickas tillbaka i ett annat medlemsland”.

För sex år sedan, 2018, var kommissionens slutsats att återvändandecenter, eller center för asylsökande till EU, utanför unionen inte gick att förena med EU-lagstiftningen. Men nu ska sådana center, placerade utanför EU, studeras igen. Von der Leyen skriver att Italiens just startade samarbete med Albanien, om att skicka migranter från båtar på väg mot Italien till ett läger i Albanien, kan ge praktiska erfarenheter.

Sverige välkomnar

EU-minister Jessica Rosencrantz (M) konstaterar att migrationsarbetet i EU ”inte stannar” med den asyl- och migrationspakt som man slutligen enades om så sent som i våras.

– Vi måste också titta på andra verktyg. Från svensk sida har vi sagt att vi välkomnar att vi tittar på fler lösningar, säger Rosencrantz i samband med ett EU-möte i Luxemburg på tisdagen.