Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Första båten med migranter framme i Albanien

Publicerad 2024-10-16 08.29

16 migranter har anlänt till Albanien från Italien, den första gruppen i premiärminister Giorgia Melonis omtalade deal med Balkanlandet.

Enligt Albaniens premiärminister har andra länder redan visat intresse för en liknande lösning – men fått nej.

Efter 36 timmar till sjöss har ett italienskt patrullfartyg med en första grupp migranter ombord anlöpt hamnen i Shëngjini i nordvästra Albanien, rapporterar nyhetsbyrån Ansa tidigt på onsdagsmorgonen.

De 16 migranterna kommer ursprungligen från Egypten och Bangladesh, men närmast från den italienska ön Lampedusa och dessförinnan från Libyen. De ska nu inhysas i nybyggda anläggningar i Albanien, där deras asylansökningar ska processas.

Femårsavtalet mellan Rom och Tirana skrevs under i november i fjol. Överenskommelsen slår fast att upp till 3 000 migranter som plockas upp i havet av Italiens kustbevakning kan härbärgeras i Albanien.

Det kontroversiella avtalet har hyllats i vissa europeiska länder, men också kritiserats av en rad människorättsgrupper. På tisdagen hävdade Meloni att avtalet är ”modigt”. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har nyligen uppgett att unionen kan komma att ”dra lärdomar” av överenskommelsen.

Enligt Albaniens premiärminister Edi Rama har flera andra länder visat intresse för en liknande deal.

– Vi har tillfrågats av andra och vi har sagt nej, sade han till reportrar i Luxemburg på tisdagen, enligt AFP.