Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Sköterska i spädbarnsmålet varnas

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-28

Sjuksköterskan i det uppmärksammade fallet med läkaren som häktades misstänkt för dråp på ett spädbarn, prickas av Hälso- och sjukvårdens anvarsnämnd (HSAN).

Sjuksköterskan anmäldes i höstas enligt lex Maria både till polisen och Socialstyrelsen för att hon natten mellan 4 och 5 juni gav den för tidigt födda babyn koncentrerad saltlösning (natriumklorid) i stället för utspädd. Felmedicineringen misstänks ha resulterat i att barnet drabbades av hjärnskador och hon avled 20 september.

Åklagaren utbytt

Händelserna i samband med dödsfallet resulterade i att den behandlande läkaren under uppseendeväckande former hämtades av polis i början av mars och häktades misstänkt för dråp. Enligt misstankarna tog läkaren livet av barnet med en överdos lugnande medel och narkosmedel. Den senaste händelsen i det fallet kom förra veckan då åklagaren i målet bytets ut.

Brottsmisstankarna mot sjuksköterskan avskrevs ganska omgående, men däremot har händelserna i juni utretts av HSAN efter en anmälan av barnets mamma.

Förväxlade ampullerna

Sjuksköterskan har tidigare medgett att hon förväxlad ampullerna. Av hennes svar till HSAN framgår att det var mycket stressigt på neonatalavdelningen den aktuella natten på grund av underbemanning.

Enligt nämnden ursäktar det inte hennes misstag och hon tilldelas därför en varning.