Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Svensk huvudvittne i miljardrättegång

Publicerad 2014-01-15

Berättade om insiderskandalen i rätten

Svenskfödde fondanalytikern Jon Horvath riskerar 45 års fängelse för ekobrott i USA.

Nu är han själv huvudvittne i en av de största rättegångarna om insiderbrott i landets historia.

– Jag var rädd att få sparken om mina insidertips uteblev, har han berättat i rätten.

Jon Horvath är född i Sverige, men växte upp i Kanada.

Han gjorde en strålande karriär som analytiker på den amerikanska miljardären Steven A. Cohens hedgefondbolaget SAC Capital Advisors LP.

Nu är han en av huvudpersonerna i rättegången mot flera tidigare kollegor och chefer på SAC.

Hemlig cirkel

Enligt Horvath ingick han i en hemlig cirkel av analytiker på hedgefondbolaget, vars uppgift var att på olaglig väg gräva fram tips om om en rad olika teknikbolag, bland annat datajätten Dell.

Tipsen vidarebefordrades därefter uppåt i hierarkin på fondbolaget.

Brottsligheten tros röra sig om hundratals miljoner dollar och avslöjades i sin helhet efter en razzia av FBI på SAC Capital Advisors huvudkontor i New York.

2012 erkände Jon Horvath de åtalspunkter som riktats mot honom och enligt The Wall Street Journal riskerar han 45 år i fängelse.

Ställt upp som huvudvittne

I ett försök att få så mycket rabatt som möjligt på det egna straffet har Horvath ställt upp som åklagarnas huvudvittne i rättegången mot de övriga inblandade i insiderringen.

Enligt Horvath drogs han själv in i affärerna i mitten av 2007 efter att SAC förlorade flera miljoner dollar på grund av en affär som han rekommenderat.

Strax efteråt kallades han in till ett samtal med sin närmast överordnade, Michael Steinberg.

– Jag fick order om att dra fram inofficiell information, har Horvath berättat under rättegången som pågår i New York.

”Rädd att få sparken”

I ett tre timmar långt vittnesmål gav han sin bild av hur han bluffade till sig uppgifter som gjorde att SAC kunde göra miljonvinster.

– Jag var rädd att få sparken om jag inte gjorde som jag blev tillsagd.

Horvath etablerade en kontakt med en analytiker på ett annat hedgefondbolag och lyckades genom denne få loss information om bland annat datorföretaget Dell.

– I början vågade jag inte använda informationen, utan jämförde den bara med Dells egna tillkännagivanden för att se att uppgifterna stämde.

När han såg att han kunde lita på sin källa började han att förmedla informationen till sin chef på SAC, Michael Steinberg.

Nekar till brott

Enligt Horvath försåg hans källa honom med mellan tre och fem tips varje kvartal gällande Dells förväntade resultat. Uppgifter som han sedan förde vidare till Michael Steinberg.

Tack vare tipsen ska SAC:s ägare Steven A. Cohen ha sålt tusentals aktier i Dell och därigenom klarat sig undan förluster på flera miljoner dollar.

Enligt The Wall Street Journal nekar Steinberg till brott. Han hävdar att han inte visste att informationen som Horvath tillskansat informationen olagligt.

Hedgefondbolaget SAC Capital Advisors har slutligen erkänt alla fem åtalspunkter och tvingats betala 1,8 miljarder dollar i böter.

Domarna mot de inblandade väntas komma i april i år. Michael Steinberg som svimmade i rättssalen när juryn förklarade honom skyldig, riskerar ett maximalt fängelsestraff på 85 år, men flera amerikanska affärstidningar tror att strafftiden snarare kommer att bli omkring fem år.