Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Assad: ”Förvänta er vad som helst”

Publicerad 2013-09-09

Anklagelserna har varit stenhårda mot Syriens president Bashar al-Assad.

Nu slår Assad tillbaka och menar att USA ”inte har tillstymmelse till bevis” om att regimen ligger bakom en kemattack – och varnar för konsekvenserna av ett anfall.

– Ni kan förvänta er allt, säger han till CBS News.

I söndags meddelade den amerikanska tv-kanalen CBS att man gjort en intervju med president Bashar al-Assad.

Under måndagsmorgonen sändes den och Assad var inte helt oväntat hård i sin kritik mot USA:s planer på en militär insats mot Syrien.

Han uppmanade folket och media i USA att utkräva de bevismaterial som Barack Obama och utrikesminister John Kerry gång på gång meddelat att man har för att den syriska regimen legat bakom den omdiskuterade kemiska attacken.

Varnar USA

Om ett militärt angrepp blir av varanar Assad för följderna:

– Ni kommer att få betala ett pris om ni inte tar ett klokt beslut. Det kommer att bli följder, säger Assad.

Exakt vilka följder som väntar ville han inte precisera.

– Ni kan förvänta er allt. Regeringen är inte den enda aktören i regionen. Vi har olika partier, olika fraktioner, olika ideologier. Ni har allt att ta hänsyn till med ert beslut, säger Assad till CBS-programmet ”This Morning”.

Inga bevis

Under intervjun, som genomfördes på engelska, menade han att det i stället var regeringens styrkor som blivit utsatta för kemvapen.

– Men i områden där de säger att våra myndigheter använt kemiska vapen ser vi bara filmer och vi har bara bilder och anklagelser. Vi finns inte där. Våra styrkor, vår polis, och myndigheter tror inte på det här, säger Assad.

På CBS fråga om USA ska förvänta sig ett gensvar med kemiska vapen svarar Assad undvikande:

– Det beror på. Om rebellerna eller terrorister i regionen eller någon annan gruppering har sådana skulle det kunna hända. Jag vet inte. Jag kan inte se i framtiden och berätta vad som kommer att hända.