Stal sju miljoner från kassavalvet

Publicerad 2012-09-19

Coop-chefen spelade han bort allt på hästar

Frestelsen med fri tillgång till stormarknadens kassavalv blev för stor.

Under sex års tid stal Coop Forum-chefen sju miljoner kronor.

– Jag blev fullständigt blind, säger han.

Som ekonomichef på Coop Forum i en mellansvensk stad hade mannen huvudansvar för redovisningen av stormarknadens kassavalv. Den frestelsen blev för stor för honom. ­Varje vecka under flera års tid plockade han ut i snitt 90 000 kronor från kassa­valvet, ­totalt sju miljoner kronor.

För att dölja stölderna gick han in och ändrade i stormarknadens redovisning samtidigt som han skickade rätt siffror till Coops huvudkontor i Stockholm. Uppenbarligen en snillrik metod – det tog ­nästan sex år för Coop att förstå att något var fel. Men nu åtalas mannen för grov förskingring.

”Ville lämna tillbaka”

– Jag ångrar allt jag har gjort. Jag har skadat min ­familj och mina arbetskamrater något fruktansvärt. Helst skulle jag vilja backa tiden med tio år, säger han till Aftonbladet.

De stulna pengarna satte han in på något av sina fem bankkonton. Sen spelade han bort pengarna på travet. En vanlig vecka kunde han spela för tiotusentals kronor.

– Jag trodde att jag kunde­ låna pengar av företaget för att sen kunna lämna till­baka dem när jag vann, säger mannen.

Några pengar återlämnades dock aldrig.

Varje gång mannen hämtade ut pengar från Coops kassavalv filmades han av en övervakningskamera som aktiverades av rörelse. För att inte verka misstänkt stoppade han ner de stulna pengarna i en tub som används av stormarknaden när de ska skicka pengar. Sen gick han in i ett kamerafritt rum i närheten och tryckte ner pengarna i byxfickan.

Flydde i bilen

Till slut vaknade Coops huvudkontor och började ställa frågor om det höga saldot i kassavalvet. När mannen fick besked om att en internrevision skulle ­undersöka stormarknaden insåg han att han skulle bli upptäckt. Han kastade sig i bilen och körde i väg, men efter ett tag stoppades han av polis.

– Det var en lättnad att bli upptäckt. Innan hade jag levt tre olika liv och drömt mardrömmar om hur jag skulle ställa allt till rätta.

Mannen har erkänt brottet och rättegången startar i oktober.

Björn Barr

ANNONS