”Mer drastiska åtgärder än någon vågar tro”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-30

Familjerna kräver tuffare miljöpolitik

Familjerna Pinkowitz och Brinkman.

Oavsett vem som vinner valet den 4 november kommer USA att få en ny och mer strikt miljöpolitik.

Det välkomnas av familjerna Brinkman och Pinkowitz som aftonbladet.se följer under valkampanjen.

– Det kommer att krävas mer drastiska åtgärder än någon riktigt vågar tala om, säger republikanen Collin Brinkman.

USA svarar för en fjärdedel av världens totala koldioxidutsläpp och har bland de högsta utsläppsnivåerna i världen per invånare. Men att amerikaner bryr sig mindre om miljön är europeer är en fördom som våra familjer vill slå hål på.

– Problemet är att landets infrastruktur sedan ett halvt sekel tillbaka är uppbyggd kring bilismen och näringslivet kretsar kring oljan, säger republikanen Collin Brinkman.

Ny politik krävs

Oavsett om det blir John McCain eller Barack Obama som svärs in på presidentposten är det troligt att USA får en mer progressiv miljölinje än de nästa fyra åren. Om ekonomin och kriget är punkt ett och två på presidentkandidaternas dagorning så är energifrågan definitivt den tredje.
Både Collin och hans fru Suki kommer att lägga sin röst på John McCain i höst och litar på att han kommer att ta ansvar för landets energiproblem.

– Jag tvivlar inte på det. McCain har gått mot en allt mer miljöinriktad politik och han vill kapa utsläppen av växthusgaser med 60 procent, säger Suki.

Bland republikanerna finns fortfarande de som förnekar klimathotet vad anser ni om det?

– Jag är inte en av nej-sägarna som hävdar att växthuseffekten inte har med oss att göra. För mig förefaller det ganska intuitivt att om vi producerar maskiner som ger föroreningar och värme så är det givet att det blir konsekvenser. Jag är verkligen bekymrad, säger Collin Brinkman.

”Fyra förödande år”

Ted och Susan Pinkowitz, som är demokrater, befarar att McCain inte kommer att leva upp till sina kampanjmål när det gäller miljön, även om de anser att han för en bättre energipolitik än Bush.

– Men det kommer att krävas större och framför allt snabbare insatser. Jag är rädd att fyra år med McCain kommer att bromsa en positiv utveckling, vilket kan vara en katastrof för vår jord, säger Susan.

Pengar enda incitamentet

Barack Obama vill minska utsläppen av växthusgas med 80 procent fram till 2050. McCain nöjer sig med 60 procent i sin uttalade målsättning.

Aftonbladet.ses familjer är överens om att den nya presidenten måste ta vägen genom företagens plånböcker för att nå fram. Det är det enda inictamentet som verkligen fungerar, anser de.

– Det är bara att inse. De stora företagen måste få en anledning att verkligen bry sig – och den anledningen är pengar, säger Collin Brinkman.

– Om regeringen gav skattelättnader till företag som verkligen satsade på mindre miljöpåverkan skulle vi se enorma framsteg. Tyvärr har det inte funnits något intresse för det än så länge, säger Susan Pinkowitz.

ANNONS