Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Föräldrarnas fel om barnen är kräsna

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2015-11-10

Så får du ditt barn att äta bättre

Enligt en dansk undersökning kan barn lära sig att tycka om all typ av mat. Forskare menar också att om barnen är kräsna så beror det på föräldrarna.

– Barn kan lära sig att tycka om all mat om den serveras i rätt miljö där barnen får testa en flera olika maträtter, säger Michael Bom Fröst, ledare för projektet, till DR.

Barn kan lära sig att tycka om all sorts mat – från broccoli till starka kryddor. Det menar forskare bakom en ny dansk studie som tittat på 20 000 danska barns matvanor.

Samma studie visar att barnens smak avgörs av vilken matkultur de växer upp i, rapporterar DR.

Bekanta smaker fungerade bättre

I projektet, som går under namnet "Smak för livet" och som är ett samarbete mellan Dansk naturvetenskapsfestival och smakforskare från institutet för livsmedelsvetenskap vid Köpenhamns universitet, har barnen bland annat fått smaka på en rad olika matvaror för att därefter utvärdera dem.

De fick bland annat lukta på korianderolja och smaka på rågbröd.

Det som visade sig vara avgörande för om barnen tyckte om smakerna eller inte var huruvida de redan kände till dem eller ej.

Smakerna som barnen tyckte bäst om var de som de kände till sedan tidigare.

”Erbjud olika rätter”

Enligt Michael Bom Fröst, ledare för projektet, betyder det att barn som smakat på mycket har större chans att utveckla matglädje.

– Vill man att barnen ska äta varierad kost ska man ge dem olika rätter under hela uppväxten. Men samtidigt ska man också acceptera de gånger då barnen säger att de verkligen inte tycker om, säger han till DR.

Följ ämnen i artikeln