Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Mexiko "pausar" relationer med USA och Kanada

TT-AP

Publicerad 01.47

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador säger att landet pausar relationerna med USA och Kanada. Arkivbild.

Mexikos president säger att landet satt sina relationer med USA och Kanada ”på paus”.

Detta efter att att grannländerna uttryckt oro över en föreslagen – och kontroversiell – översyn av Mexikos rättsväsende.

Mexikos avgående president Andrés Manuel López Obrador utvecklade inte vad en ”paus” skulle innebära, när han meddelade sitt drag på en presskonferens på tisdagen.

Planen för att förändra rättssystemet, som föreslogs nyligen av López Obrador, har mötts av bred kritik och stora demonstrationer.

Förslaget: Välj domare

Bland de förändringar som presidenten eftersträvar finns bland annat att domare ska väljas i val.

Det skulle innebära ett skifte från dagens system där utnämningar till stor del bygger på specialistutbildning och kvalifikationer, till ett system där nästan vem som helst med en juristexamen och några års erfarenhet kan ställa upp i val för att bli domare. Många akademiker oroar sig för att det skulle innebära fler politiskt färgade domare i landet.

USA:s ambassadör Ken Salazar kallade förra veckan förslaget för en ”risk” för demokratin, vilket skulle kunna äventyra Mexikos handelsrelation med USA. López Obrador sade att kommentaren kränkte Mexikos suveränitet.

”Paus”

Presidenten uppger nu att han trodde att kommentaren kom från det amerikanska utrikesdepartementet.

– Jag hoppas att de lovar att respektera Mexikos oberoende och vårt lands suveränitet. Tills det sker har vi en paus, säger han.

Han anklagar även Kanada, som också uttryckt oro över förslaget, för att blanda sig i Mexikos interna angelägenheter.

López Obrador avgår som president den 1 oktober och lämnar då över till sin politiskt allierade, valsegraren Claudia Sheinbaum.