Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Georgiens regering vill förbjuda motståndare

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2024-08-22 08.41

Georgiens regering vill förbjuda landets största oppositionsparti.

Om regeringspartiet får en ännu större majoritet i höstens val så ska det också sätta stopp för ”hbtq-propaganda”.

Om Georgisk dröm får förnyat förtroende i höstens val och därtill en mycket större majoritet så kommer partiet att se till att Enade nationella rörelsen olagligförklaras.

Det är helt nödvändigt för att ”förbättra det politiska systemet” och för att Georgien ska förbli säkert, skriver regeringspartiet i en avsiktsförklaring i sociala medier.

”Med en konstitutionell majoritet kommer vi att inleda en juridisk process som kommer att leda till att Enade nationella rörelsen samt alla dess satelliter och efterträdare förklaras grundlagsvidriga.”

Enade nationella rörelsen är den kontroversielle tidigare presidenten Micheil Saakasjvilis parti och ett av sex mer västtillvända partier som bildat allians inför valet.

Behöver växa mycket

För att kunna skriva om grundlagen på det viset krävs en majoritet med minst 113 av de 150 mandaten i parlamentet i Tbilisi.

Om Georgisk dröm får det mandatet så kommer det också att lagstifta mot ”pseudo-liberala ideologier” och kraftigt begränsa hbtq-personers rättigheter.

Regeringen införde i våras en rejält omstridd så kallad agentlag, lik en som tidigare införts i Ryssland, och lade därmed ett stort hinder på den inslagna vägen mot ett medlemskap i EU. Lagförslaget utlöste flera gånger om stora folkliga protester.

”Pragmatisk” relation

Ryssland kontrollerar sedan ett kort krig 2008 i praktiken två delar av Georgien i form av utbrytarregionerna Abchazien och Sydossetien.

Georgisk dröm hävdar att oppositionen med utländskt stöd vill dra in Georgien i ett nytt krig.

I stället säger sig regeringspartiet vilja återupprätta landets territoriella integritet på fredlig väg så att den ”stämmer överens med en ny verklighet”. Det framgår inte hur detta ska ske, men partiet och dess miljardärledare Bidzina Ivanisjvili har sedan en tid tillbaka lobbat för en ”pragmatisk” relation till den stora grannen i norr.

Parlamentsvalet hålls den 26 oktober.