"Biden verkar befinna sig i en bunkermentalitet"

Malin Carlsson/TT

Uppdaterad 11.56 | Publicerad 11.15

USA:s president Joe Biden går upp för trappan till presidentplanet Air Force One i Las Vegas efter att ha testat positivt för covid-19.

En misslyckad debatt mot rivalen Donald Trump, flera uppmaningar till avhopp och så en covid-diagnos – mitt under den intensiva kampanjtiden.

Motgångarna för USA:s president Joe Biden växer. Men än har han inte gett några tecken på att vilja ge upp sin presidentkandidatur.

Kongressledamoten och toppdemokraten Adam Schiff är den senaste i raden av en ständigt växande lista partikamrater som manar Joe Biden att träda åt sidan. Trots det verkar presidenten stå fast vid sitt beslut.

– Jag fortsätter och vi kommer att vinna, sade Biden under ett kampanjmöte i lördags.

Samma kväll blev hans motståndare Donald Trump skadad under en skottlossning på ett valmöte utanför Pittsburgh. Många bedömare menar att mordförsöket kan ha avgjort höstens presidentval till Trumps fördel.

”Bunkermentalitet”

Enligt USA-kännaren Andreas Utterström spelar Bidens ego och envishet in i att han väljer att vara kvar i kampen.

– Han verkar befinna sig i en bunkermentalitet där han inte tycks lita på opinionsundersökningar, säger han till TT.

Utterström tror att det bästa sättet Demokraterna skulle kunna byta ut sin presidentkandidat är att spela på Bidens ego.

– De skulle kunna skuldbelägga honom med frågan ”vill du att det här blir ditt eftermäle?”. Allt han kommer att bli ihågkommen för, efter 40 år i Washington, är att han inte hoppade av i tid, säger han.

– Första meningen på hans dödsruna kommer vara att han förlorade mot Trump.

Bestämmer själv

Biden har uppgetts vara mer ”villig att lyssna” på argument till varför han ska hoppa av, skriver The New York Times och hänvisar till en källa nära Biden. Men han ska inte visa några tecken på att vara nära att byta kurs.

I slutändan är beslutet om han ska vara kvar i presidentkampen eller inte upp till honom själv, menar Utterström. Ingen kan tvinga honom att kliva av.

– Men det är klart att om tongivande demokrater skulle gå ihop och skriva en debattartikel i The New York Times blir det svårt för honom att sitta kvar.

Om presidenten till slut ändå skulle lyssna på de röster som manar honom att kliva åt sidan tror Utterström att nästa demokratiska presidentkandidat är given:

– (Vicepresidenten) Kamala Harris. Dels för att hon står näst på tur, dels för att pengarna de samlat in till kampanjen är knutna till Biden och Harris. Hon är dessutom en icke-vit kvinna som varit lojal i fyra år och det kan man inte bara runda, säger han.

– Det skulle inte se bra ut att välja bort henne när Demokraterna säger att de är kvinnornas parti.