Robotattack norr om Kiev

Publicerad 2022-07-28

Flera explosioner har hörts runtom i Ukraina under morgonen.

Ryska robotar ska ha träffat viktig infrastruktur, enligt Kievs guvernör.

– När ska de låta oss sova? undrar journalisten Nika Melkozerova.

Följ ämnen
Ukraina

Minst tre ”massiva saker” flög över journalisten Nika Melkozerovas hus vid 04-tiden på torsdagsmorgonen, skriver hon på Twitter.

Därefter kom rapporter om flera explosioner i närheten av den ukrainska huvudstaden.

Den lokala guvernören Oleksiy Kuleba uppger att infrastruktur beskjutits och att man nu söker information om eventuella drabbade.

– I morse inledde fienden en raketattack mot ett lokalsamhälle i Vyshhorod-distriktet. All räddningstjänst är redan på plats, skriver guvernör Oleksiy Kuleba i ett uttalande på Twitter.

”Tragiskt mönster”

Enligt Ukrainas väpnade styrkor har nio robotar slagit ner i Tjernihivregionen i de nordöstliga delarna av landet. Ett flertal av dem ska ha avfyrats från Belarus. Det finns även rapporter om explosioner i hamnstaden Odessa i sydväst. Inga skadade eller döda har rapporterats.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi beskriver attackerna som ”ett led i den ryska robotkampanjen”.

– Det är ett tragiskt mönster. Man hävdar att man skjuter mot militära mål, men det är felaktigt enligt oberoende bedömare. Antingen har de föråldrad data eller så är de bara dåliga på att sikta. Det kan också vara att de försöker knäcka civilbefolkningens vilja, säger han.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Från försvar till anfall

Ryssland har även genomfört en ”massiv omplacering” av trupper i södra Ukraina i vad som verkar vara en taktikförändring, enligt president Zelenskyjs rådgivare Oleksiy Arestovych.

Trupper har skickats till regionerna Melitopol och Zaporizjzja, vilket kan innebära att fokus skiftats från försvar till anfall, säger han.

– Det här skulle placera oss i en position där vi inte kan befria hela vårt territorium. Putin skickade en armé till Ukraina för att återskapa Sovjetunionen, säger han i en intervju i ukrainsk tv.

Paasikivi säger att Ryssland ställts inför ett val om de ska kraftsamla i Donbass eller sikta in sig på de södra delarna av landet i stället.

– Ukraina skjuter mot mål i Zaporizjzja och har förstört de tre broarna som leder dit. Ryssland försöker bygga pontonbroar för att kompensera, men det kommer inte att gå. Det är lika lätt att skjuta sönder dem.

Följ ämnen i artikeln