Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Toppar utreds för mord efter dödliga protester

TT-AFP

Publicerad 2024-08-13

Bangladeshs tidigare premiärminister Sheikh Hasina är en av flera som utreds i ett mordfall efter att en polis dödade en man i juli. Arkivbild.

En domstol i Bangladesh har inlett en utredning om mord mot tidigare premiärministern Sheikh Hasina och sex andra personer i hennes regering. Dessutom utreds flera andra personer, bland annat högt uppsatta poliser, i fallet. Utredningen kommer efter att en man dödades av polis i juli, under de omfattande oroligheterna i landet.

Advokat Mamun Mia tar upp fallet på initiativ från en medborgare. Enligt honom har domstolen i huvudstaden Dhaka uppmanat polisen att registrera fallet, vilket är det första steget i en utredning enligt landets lagar.

Sheikh Hasina avgick i början av augusti och flydde till Indien efter flera veckor av eskalerande studentprotester och oroligheter, där hundratals människor har dödats i sammandrabbningar mellan demonstrerande och polis.

På tisdagen gjorde Sheikh Hasina sitt första officiella uttalande sedan hon tvingades avgå.

I ett inlägg postat av hennes son på plattformen X kräver Hasina att de som är ansvariga för det dödliga våldet och förstörelsen under protesterna som ledde till hennes avgång straffas.