Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Belarus: Har skjutit ner ukrainska drönare

Uppdaterad 14.12 | Publicerad 11.10

Belarus president Aleksandr Lukasjenko.

Belarus har skjutit ned flera ukrainska drönare, enligt landets president Aleksandr Lukasjenko.

Attackerna ska ha skett under fredagskvällen.

”Ukraina bröt mot alla slags regler och kränkte Belarus luftrum”, säger Lukasjenko i ett uttalande, skriver den statliga nyhetsbyrån Belta.

Följ ämnen
Ukraina

Enligt Lukasjenko ska landets flygvapen och luftförsvar gått upp i höjd beredskap efter att ukrainska drönare nått de östra delarna av Belarus.

”På en och en halv kilometers höjd och en räckvidd av 6,5 kilometer, förstörde luftförsvaret flera objekt över Belarus territorium”, säger Lukasjenko i ett uttalande, enligt den belarusiskt statsägda nyhetsbyrån Belta.

Flera drönare ska även ha riktats mot Ryssland, vilket Belarus larmade grannlandet om. Även de ska ha skjutits ner, skriver nyhetsbyrån.

”Blivit varnade många gånger”

Under den senaste veckan har Ukraina inlett en oväntad offensiv mot Kurskregionen i Ryssland. På kort tid har de trängt igenom två ryska försvarslinjer och intagit 45 kvadratkilometer av länet, enligt den amerikanska tankesmedjan ISW.

Något som den belarusiske presidenten , likt sin vän Putin, nu kallar för en ”provokation”.

”Det obehagliga är att ukrainarna, som har blivit varnade många gånger nu visar att de inte är redo för någon fred. De fortsätter att eskalera den spända situationen”, säger Lukasjenko som tidigare tillåtit Ryssland att attackera Ukraina från Belarus.

I en intervju med Radio Free Europe/Radio Liberty från 2023 sa Lukasjenko att de ”alltid kommer att hjälpa Ryssland”, men att de inte kommer ge sig in i kriget förutsatt att ukrainska trupper inte korsar gränsen till Belarus.

Över 200 civila dödade i Ukraina

Juli har varit den dödligaste månaden för civila i Ukraina sedan oktober 2022, med 219 dödsoffer och 1 018 skadade. Det slår FN fast i en ny rapport.

Samtidigt utsattes en stormarknad i den ukrainska staden Kostiantynivka för en rysk raketattack under fredagen där minst 14 personer minste livet och 43 skadades.

”Det här är ännu en riktad attack mot en plats med civila”, skrev Donetskregionens guvernör, Vadim Filasjkin, på Telegram strax efter att det skett.

Följ ämnen i artikeln