Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Kraftfulla sanktioner riktas mot Belarus

Grim Berglund/TT

Publicerad 2024-08-09 18.37

Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild.

Nya och skarpa sanktioner införs mot Belarus för dess förtryck av befolkningen och stöd till det ryska anfallskriget i Ukraina.

Storbritannien, USA och Kanada meddelade på fredagen att sanktioner riktas mot flera personer och bolag med kopplingar till Belarus. Tidigare har även EU infört ytterligare sanktioner mot landet.

Anledningen är både president Aleksandr Lukasjenkos och hans regims brutala tillslag mot civilbefolkningen samt Belarus stöd till Ryssland.

Tidpunkten för beslutet sammanfaller med fyraårsdagen av Lukasjenkos omdiskuterade valseger för fyra år sedan. Med hjälp från Moskva slogs all opposition i spillror, fängslades eller tvingades fly. Än i dag beräknas minst 1 400 politiska fångar hållas i fängelser i Belarus.

”I samarbete med internationella partner införs sanktioner som svar mot brott mot mänskliga rättigheter och pågående stöd till Rysslands illegala invasion av Ukraina”, skriver London i ett uttalande som flera länder ställde sig bakom.

Enligt USA:s finansdepartement riktas sanktioner mot 19 personer, 14 bolag och ett flygplan för att ha brutit mot redan existerande sanktioner, samt för att understödja Rysslands invasionskrig i Ukraina.

Regimens uppenbart korrupta, destabiliserande och antidemokratiska handlingar – kombinerat med kontinuerligt stöd för den ryska invasionen i Ukraina – innebär att Belarus är än mer isolerat från det globala samfundet” skriver USA:s justitiedepartement.