Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Familjen lever under skyddad identitet – syntes via Swish

Publicerad 2024-05-16

När en kompis till dottern Louise skulle swisha stod det ”skyddat identitet” i appen.

Helen och hennes familj lever under skyddad identitet.

Men en förändring hos SEB har gjort att det syns i Swish-appen, vilket kan riskera deras säkerhet.

– Själva skyddet i sig är viktigt att hålla hemligt för att vi ska kunna ha ett normalt liv. Det är väldigt obehagligt och risken är att vi inte kan bo kvar där vi bor nu, säger Helen.

Under flera års tid har Helen tillsammans med sina barn haft skyddad identitet. Det innebär flera utmaningar i vardagen och familjen behöver alltid ligga ett steg före för att inte riskera att den röjs.

Men nyligen inträffade något de inte kunde förutse. Från en dag till en annan stod det ”skyddad identitet” när en kompis swishade ena dottern Louise.

– Hon visste inte om att jag lever under personskydd och ska inte heller veta det. Om hon berättar det här hamnar vi under ännu större fara. Nu måste vi begränsa vilka som kan swisha till oss, säger Louise och fortsätter:

– Den fasad vi försökt bygga upp har blivit helt nedriven. Hela vårt jobb blir meningslöst.

”Risken är att vi inte kan bo kvar”

Helen och Louise lever under skyddad identitet.

Mamman Helen menar att de nu blir svårare att umgås med människor som inte vet om det. Bland annat kan de inte delta i fritidsaktiviteter eller äta ute tillsammans med vänner.

– Själva skyddet i sig är viktigt att hålla hemligt för att vi ska kunna ha ett normalt liv. Det är väldigt obehagligt och risken är att vi inte kan bo kvar där vi bor nu, säger Helen.

Det är bankerna själva som styr vad som ska synas vid signeringen av en Swish-betalning. Men familjen fick ingen information om ändringen från SEB. Helen har varit i kontakt med banken för att se vad de kan göra. För att inte röja sin identitet ville hon boka ett fysiskt möte, vilket visade sig vara svårt.

– Jag sa att det var akut och att jag ville ha snabb återkoppling. Då menade de att jag var tvungen att specificera ämnet, vilket jag inte kunde göra. De kunde inte garantera ett möte och bad mig göra ett klagomål via deras hemsida, säger hon.

”Vi är människor inte kunder”

Helen och Louise lever under skyddad identitet.

Banker som erbjuder Swish har två alternativ. Antingen så visas det fullständiga namnet, eller så visas ”Skyddad identitet”, skriver SEB i ett mejlsvar till Aftonbladet.

”De flesta andra banker använder sig sedan tidigare av alternativet att visa ”Skyddad identitet”, och nu har SEB valt att göra detsamma. Det har tyvärr inte varit möjligt för oss att direkt nå alla kunder som har skyddad identitet innan förändringen gick i kraft, vilket vi beklagar”, skriver de i mejlet.

Nu upplever familjen en enorm oro över hela situationen.

– De borde ta hänsyn till att vi är människor och inte kunder. De borde på något sätt förmedlat det. Vi vet själva hur vi ska hantera det här på bästa sätt, säger Louise.

Helen och Louise heter egentligen något annat.

Följ ämnen i artikeln