Pekade ut mördaren – genom att blinka

Publicerad 2013-05-17

Innan David Chandler dog pekade han ut mannen som skjutit honom – genom att blinka "ja" när polisen visade upp en bild.

Filmen från förhöret fällde mördaren.

David Chandler, 35, förlamades efter att han skjutits i huvudet och halsen när han satt i en bil i Cincinnati, Ohio, i oktober 2010. Han tvingades ha andningshjälp och kunde bara kommunicera genom att blinka med sina ögon.

Försvaret protesterade

När polisen visade upp en bild på den misstänkte skytten – 35-årige Ricardo Woods – blinkade David Chandler tre gånger för att svara "ja" på frågan om det var mannen som sköt honom, skriver AP.

Två veckor senare dog han.

Under rättegången användes den 17 minuter långa filmen från förhöret som bevis. Där ses offret svara på polisens frågor genom att blinka två gånger för "nej" och tre gånger för "ja".

Trots försvarets protester – man menade att blinkningen både var inkonsekvent och otillförlitlig – dömdes Ricardo Woods för mordet i torsdags, skriver nyhetsbyrån.

Försvaret hävdade att fotokonfrontationen var ledande eftersom polisen bara visade upp en bild i stället för att presentera en rad olika bilder för offret.

Riskerar livstid

Advokaten Kory Jackson menade också att David Chandlers tillstånd och den medicin han fick på sjukhuset påverkade hans förmåga att förstå och svara polisen under förhöret.

Domaren, Beth Myers, tyckte dock efter att ha sett det filmade förhöret att det var pålitligt. Hon menade att blinkningarna var "uttalade, överdrivna ögonrörelser" och inte ofrivilliga.

Experter säger att det också tidigare förekommit liknande fall, men att det är ovanligt att åklagare lägger fram bevis där en misstänkt pekats ut av gester, skriver AP.

Ricardo Woods riskerar livstids fängelse, men domen kommer att överklagas.