Polisen godkände böneutrop i Fittja

Publicerad 2013-04-11

Fittja moské i Botkyrka.

Frågan om böneutrop har delat Sverige.

I dag sa även polisstyrelsen i Stockholm ja. Fittja moské får börja kalla till fredagsbön i minareten.

– Vi är jätteglada och det betyder mycket för oss, säger Ismail Okur, ordförande i Islamiska kulturföreningen.

Fittja moské ligger i ett industriområde söder om Stockholm omgivet av träd och grönska, avsides från bostadsområden. Den byggdes 1998, men öppnades för allmänheten 2007.

Först i höstas behandlades den Islamiska kulturföreningens medborgarförslag om att få kalla till fredagsbön med böneutrop från minareten en gång per vecka i 2-3 minuter.

Botkyrka kommun hade redan sagt ja.

– Vi finner inte några miljö- eller bullerhinder genom kommunallagen för dom att ha sitt böneutrop, säger Hediye Güsel, kommunens pressansvarig.

I dag avgjordes frågan i polisstyrelsen.

Inget hinder för buller

På eftermiddagen stod det klart polismyndigheten i Stockholms läns högst beslutande organ, polisstyrelsen, gick på kommunens linje och ger tillstånd för böneutrop tre till fem minuter mellan klockan 12.00 och 13.00 på fredagar.

"Polismyndigheten har funnit att utifrån de hänsyn som ska tas till ordning och säkerhet och trafik föreligger inga hinder mot att bifalla ansökan om högtalarutsänt böneutrop", skriver polisstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Det gäller från nu och ett år framåt, säger Varg Gyllander, presschef vid polismyndigheten i Stockholm.

”Vi är jättetacksamma”

Moskéns förening tog emot beslutet med stor glädje.

– Jag blev väldigt glad. Det här betyder mycket för oss. Vi är jättetacksamma för att vi bor i Sverige, säger Ismail Okur, ordförande i Islamiska kulturföreningen.

Böneutropet sänds ut i minaretens högtalare först om några veckor, enligt Okur. Föreningens styrelse ska först gå igenom tillståndet.

Tillståndet gäller från och med nu och i ett år framöver. Sedan måste föreningen ansöka på nytt.

Polisen: ”Kan överklaga”

Sista ordet är dock inte sagt. Beslutet kan fortfarande överklagas till Förvaltningsrätten i Stockholm.

Frågan har sedan tidigare varit omdiskuterad. Även samhällsbyggnadsnämnden i Botkyrka tyckte innan olika. I kommunfullmäktige var det dock bara Sverigedemokraterna som motsatte sig böneutropet.

– Jag säger till de kritiska att vi kommer inte att störa någon. Vi kommer se till att begränsa vårt ljud. Vi ligger ganska avskilt från bostadsområdet och kommer inte ha någon högtalare åt det hållet. Det blir bara ut mot ett grönområde, havet och en tom parkering. Vi vill inte störa någon utan visa hänsyn till alla, säger Ismail Okur.

Texten uppdateras.

ANNONS