Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Böneutrop från minaret kan godkännas

Uppdaterad 2012-10-01 | Publicerad 2012-09-27

Fittja moské i Botkyrka.

Moskén i Fittja söder om Stockholm är ett steg närmare att få köra böneutrop från minareten.

Det har aldrig tillåtits tidigare – någonstans i Sverige.

– Det är jättebra! Böneutropet är för oss som kyrkklockorna är för kyrkorna, säger Ismail Okur, ordförande i Islamiska föreningen i Botkyrka till Dagen.

1998 började man bygga moskén i Fittja. Inget ljud skulle läcka ut från lokalerna till kommunens övriga innevånare.

I detaljplanen från 1994 står det att inga böneutrop från ske från minareten, enligt tidningen Dagen. Detsamma gäller alla andra minareter i Sverige.

"Rädda för att säga nej"

Det har varit tyst fram till nu. I veckan föreslog en majoritet i samhällsbyggnadsnämnden i Botkyrka kommun att beslutet ska rivas upp.

– Efter vårens utredning så har vi kommit fram till att den skrivelse som finns i detaljplanen som säger nej till böneutrop saknar stöd i gällande lagstiftning och kan därför inte tillämpas. En ändring av planen kan göras med ett enkelt planförfarande, säger Peter Nyberg (S), nämndeordförande i ett mejl.

Kristdemokraterna var det enda partiet som motsatte sig beslutet.

– De andra partierna är rädda för att säga nej, och därigenom tappa röster från muslimska väljare här i Botkyrka, förklarar Stefan Dayne (KD), ledamot i samhällsbyggnadsnämnden till Dagen.

Bott i Sverige hela livet

Enligt Islamiska föreningen i Botkyrka handlar det om ett kort böneutrop på 2-3 minuter per vecka, inte fem gånger om dagen som är normalt i muslimska länder.

– Vi har levt hela våra liv i Sverige, vi har betalat skatt, vi har varit duktiga medborgare, vi har gett mycket till Sverige. Nu vill vi ha lite tillbaka. Nu vill vi ha religionsfrihet, säger Ismail Okur, ordförande i Islamiska föreningen i Botkyrka till Dagen.

Han mottog beskedet med glädje:

– Det är jättebra! Böneutropet är för oss som kyrkklockorna är för kyrkorna. Det är viktigt.

"Ta den tid vi behöver"

Nu återstår det bara att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Botkyrka går på samma linje – och röstar ja för böneutropet senare i höst.

– Innan kommunfullmäktige tar ställning i sakfrågan så kommer vi att ta den tid vi behöver för en dialog som vi vill föra med invånare och civilsamhället, säger Katarina Berggren (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka och fortsätter:

– Botkyrka är en interkulturell kommun där vi alla ska kunna leva tillsammans. Därför är detta en fråga där fler ska få chans att tycka till.

Det är oklart om böneutrop kräver polistillstånd.