Sexåringars spagat mättes med linjal

Publicerad 2014-11-05

När gymnastikföreningen i Kalmar forma en ny gymnastikgrupp för sexåringar – fick bara vissa av dem var med på uttagningen.

Väl där mättes flickorna med linjal när de gick ner i spagat, enligt Östra Småland Nyheterna.

– Det känns som om man var i Ryssland, säger en mamma till tidningen.

Kalmar Gymnastikförening skulle skicka ett antal sexåringar till artistisk gymnastik.

Till att börja med fick inte alla flickor ens möjlighet att få vara med på uttagningen för att få åka. Bara vissa barn fick frågan.

Enligt tidningen Östra Småland Nyheterna blev många föräldrar upprörda över hur det senare gick till på uttagningen.

Tuffa övningar

Föreningen bedömde flickorna utifrån hur de gjorde plankan, klättrade i rep, ljushopp och hängde i räck. Ledarna räknade också hur många situps flickorna kunde göra på 20 sekunder och mätte hur långt de kom ner mot marken när de gjorde spagat och split med hjälp av en linjal.

– Det kändes som om man var i Ryssland på uttagningen. Man trodde inte att sådant förekom bland små barn i Sverige, säger en mamma till Östra Småland Nyheterna.

”Reagerade kraftigt”

Enligt flera föräldrar som tidningen har pratat med tog barnen det bra. Det var framför allt föräldrarna som reagerade.

– Ett 20-tal barn var med, alla tog det bra ingen var ledsen. De verkade ha det roligt. Men många av oss föräldrar reagerade kraftigt, säger Anna. Det var som om man var förflyttad till ett helt annat land.

Aftonbladet har sökt föreningens ordförande, Thomas Olsson, men hittills utan resultat.

– Det är ingen rangordning där den ena är bättre än den andra. Över min döda kropp att en sådan filosofi kommer in i vår förening. Istället handlar det om att alla ska kunna vara med, men utifrån sina egna förutsättningar, säger Olsson, när Östra Småland Nyheterna tidigare skrev om uttagningarna.