Genombrott för urbefolkningar på COP16
Uppdaterad 09.07 | Publicerad 06.37
FN-mötet om biologisk mångfald, COP16 i Colombia, har nått en överenskommelse.
Ett permanent organ skapas för att representera urbefolkningar och lokala samhällens intressen i konventionen om biologisk mångfald, rapporterar AFP.
I förhandlingarna om biologisk mångfald har urbefolkningar haft en stark närvaro, men inte tyckt att deras röst fått höras. Det menar Björn-Ola Linnér, professor i internationell klimatpolitik vid Linköpings universitet, som följer mötet från Sverige.
– Därför är det symboliskt viktigt att man fått detta till stånd, att man har ett särskilt organ som behandlar de här frågorna, säger han.
Om beslutet leder till faktiskt inflytande återstår att se.
– Det är ett viktigt steg på vägen i alla fall. Att få större erkännande för sina perspektiv och att man måste ta hänsyn till deras önskemål och situation.
Enligt Linnér kan beslutet vara viktigt för diskussionen som rör finansiering, som det ännu inte fattats beslut om.
Mötet startade för nästan två veckor sedan och skulle avslutas på fredagen – men har dragit ut på tiden.
Tre stora frågor återstår att fatta beslut om.
Det ena handlar om hur information om levande organismers dna och arvsmassa, så kallad digital sekvensinformation (DSI), ska få användas i framtiden.
Det andra gäller finansieringen av åtgärder som krävs för att skydda naturen, där länder med stora behov vill se en ny fond som säkerställer att pengarna når ut till drabbade lokalsamhällen och urfolk.
Slutligen ska man enas om ett ramverk för hur de mål man kom överens om under COP15 i Montréal ska följas upp.