Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Fyra avgörande frågor för att rädda djur och natur

Publicerad 2024-10-27 07.49

De kallas för ”the big four”. Här är fyra stora frågor som världens länder ska komma överens om vid det pågående FN-mötet i Colombia för att rädda naturen.

FN-mötet om biologisk mångfald, COP16, pågår för fullt i Colombia. Fyra frågor väntas bli svåra nötter att knäcka, enligt den svenska delegationen.

Generna

Utvecklingen för att kartlägga dna i levande organismer går snabbt framåt. Den här informationen kan sedan användas för att skapa nya produkter – allt från mat och läkemedel till smink. Datan finns numera till stor del digitalt, så kallad digitalsekvensinformation (DSI), så man behöver kanske inte ens prover från själva organismen längre. Förhandlingarna handlar om mekanismerna för att de som tjänar pengar på detta ska ge tillbaka till de länder som dna:t ursprungligen kommer ifrån. För svensk del kommer man att trycka på för att datan inte ska låsas in, utan fortsatt finnas tillgänglig för forskning och utveckling.

Pengarna

Precis som i klimatförhandlingarna handlar mycket av mötet i Colombia om pengar. Framför allt behöver utvecklingsländer få hjälp för att genomföra åtgärder som skyddar naturen. Från och med 2025 ska 20 miljarder dollar årligen betalas in, men hur det ska gå till – och om en ny fond ska bildas för ändamålet, är diskussionsämnen på mötet.

Hur ska man mäta?

Vid förra mötet i kanadensiska Montréal kom länderna överens om 23 mål för att skydda djur och natur. En del av dem är lätta att mäta, som handlar om pengar och yta, andra är mer krångliga. Hur mäter man till exempel att biologisk mångfald tas i beaktande vid beslutsfattande i alla nivåer, som är mål nummer 14? Den typen av ramverk ska förhandlarna försöka att mejsla fram, så att alla länder mäter på samma sätt.

Ursprungsbefolkningen

Ursprungsbefolkningar och lokalsamhällen har historiskt sett ofta körts över. När områden som de lever i och ofta har djup kunskap om nu ska skyddas, är det viktigt att de är delaktiga i planerna och har inflytande över processerna. Delegaterna ska bland annat diskutera om man ska införa en speciell grupp som tar hänsyn till så kallad traditionell kunskap.