Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Polisbeskydd vid möte som ska rädda djur och natur

Publicerad 2024-10-22 05.45

Colombias miljöminister Susana Muhamad vid FN-mötet för biologisk mångfald, COP16, i Cali i Colombia. Cirka 23 000 delegater deltar.

Planen för att rädda jordens växter och djur spikades för två år sedan. Men sedan dess har inte mycket hänt.

Vid årets FN-möte COP16 i Colombia höjs krav på att världens länder agerar – innan det är för sent. Och hot från gerillarörelsen EMC har lett till massiv polisbevakning av mötet.

Det jublades vid COP15 i Montreal 2022 när man klubbade ett historiskt globalt ramverk för jordens arter och ekosystem.

Men två år senare har bara en tiondel av de 196 länder som undertecknat levererat de utlovade handlingsplanerna och finansieringen är långt ifrån de 20 miljarder dollar till år 2025 som man enats om behövs för att skydda naturen.

Inte tid att vänta

Årets möte hålls i den colombianska staden Cali och samlar cirka 23 000 delegater, däribland ett hundratal ministrar från olika länder. Gerillarörelsen EMC har uppmanat till bojkott och varnat för att konferensen ”kommer att misslyckas”. Mötet öppnades därför under massivt polisbeskydd.

– Planeten har inte tid att vänta. Vi behöver stärka finansieringen, sade den colombianska miljöministern Susana Muhamad till delegaterna när hon öppnade mötet.

Redan för två år sedan var tiden knapp när man enades om 23 åtgärdsmål som ska nås till 2030, till exempel att skydda 30 procent av land och hav, och att halvera matsvinnet.

I en ny rapport visar Greenpeace att 8,4 procent av haven fått status som marina skyddade områden. Endast 2,7 procent av områdena är helt eller i hög utsträckning skyddade från mänskliga aktiviteter. Fortsätter man i samma takt kommer målet som satts till 2030 att uppnås först 2107 – nästan 80 år för sent.

Dystra siffror

WWF varnade nyligen i sin Living Planet-rapport för att bestånden av vilda ryggradsdjur – från grodor till giraffer – minskat med 73 procent på 50 år. Flera ekosystem närmar sig tipping points, brytpunkter som kan leda till oåterkalleliga förändringar.

Trots de dystra siffrorna finns det ändå hopp om att vända utvecklingen – om man agerar.

– Vi har varit väldigt framgångsrika med att återinföra arter och vi har räddat arter när vi verkligen fokuserat på vad som får dem att försvinna, säger Linda Krueger från organisationen Nature Conservancy.

Följ ämnen i artikeln