Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Pengar i fokus när naturen ska räddas

Publicerad 2024-10-27 07.43

Målet är att rädda jordens växter och djur. Förra FN-mötet om biologisk mångfald ledde till en historisk överenskommelse. Sveriges förhandlingschef Charlotta Sörqvist tror på nya framgångar vid årets möte, som pågår i Colombia.

– Jag tror absolut att vi kommer att komma överens, säger hon.

23 000 delegater från 175 länder är samlade i Cali i Colombia, för FN-mötet COP16 om biologisk mångfald. Vill man hårdra det så är det livet på jorden som står på spel.

Charlotta Sörqvist, förhandlingschef för en grupp på omkring 20 svenskar, beskriver stämningen som god och intensiv.

– Vi är i den fasen i förhandlingarna att alla frågor har lagts på bordet. Nu har man börjat att arbeta i olika mindre förhandlingsgrupper, säger hon.

”Tar det på allvar”

Vid förra mötet i Montréal i Kanada för två år sedan kom deltagarna fram till 23 stora mål, bland annat att skydda 30 procent av planetens yta fram till 2030.

– Det är inte så att länderna bara gick med på det och sen gör man ingenting. Jag tycker att känslan är att alla tar det här på allvar, säger Sörqvist.

Inför mötet har det varit mycket diskussioner om att bara drygt 30 länder lämnat in handlingsplaner på hur målen ska nås. Sverige är ett av länderna som inte gjort det. I frånvaron om rapporterna ska man lämna in nationella mål, vilket Sverige och omkring 100 andra länder gjort.

– Många tycker så klart att man ska vara så snabba som möjligt att lämna in sina uppdaterade NBSAP (handlingsplaner), men det talas snarare om att många faktiskt är på gång och gör saker, säger Sörqvist.

Samla pengar

Flera utvecklingsländer lyfter fram att de behöver ekonomisk hjälp för att kunna skydda sin natur. Det finns en överenskommelse om att 20 miljarder dollar årligen ska samlas in från 2025. En stor del av mötet handlar om att mobilisera de här pengarna, och om en ny typ av fond kommer att behövas.

– Beslutet handlar inte bara om bistånd utan även om hur länderna kan arbeta för att mobilisera från alla källor, även från privata sektorn.

Sörqvist är hoppfull om att länderna kommer att nå en ny överenskommelse, men det är först under mötets andra vecka då ministrarna anländer som det väntas klarna vilka frågor som är svåra att lösa – och vilka länder som är bromsklossar.

– Då kommer vi se tydligare se hur våra verkliga skiljelinjer ligger, säger hon.