Hoppa till innehållAftonbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

"Intensiva slutförhandlingar" om FN:s miljöavtal

Publicerad 06.30

FN-mötet om biologisk mångfald, COP16, ska avslutas idag, fredag. Intensiva slutförhandlingar pågår, men de stora tvistefrågorna kvarstår.

– Jag hoppas att vi ska komma överens, säger Sveriges chefsförhandlare Charlotta Sörqvist.

Regeringsföreträdare, företagare och aktivister har vallfärdat till Cali i västra Colombia. Målet: att rädda planetens flora och fauna. På fredagen är det dags att bekänna färg.

– Några beslut har fattats, men inte i de stora politiska frågorna, säger Charlotta Sörqvist som leder den svenska delegationen.

Det handlar om tre punkter: gener, pengar och uppföljning.

Den förstnämnda kretsar kring hur information om levande organismers dna och arvsmassa, så kallad digital sekvensinformation (DSI), ska få användas i framtiden.

Den andra gäller finansieringen av åtgärder som krävs för att skydda naturen, där länder med stora behov vill se en ny fond som säkerställer att pengarna når ut till drabbade lokalsamhällen och urfolk.

Slutligen ska man enas om ett ramverk för hur de mål man kom överens om under COP15 i Montréal ska följas upp, så att mäter på samma sätt.

”En framgång”

Sörqvist vill inte kommentera tongångarna, annat än att mötesvärden Colombia har inlett dialoger med ministrarna.

Inför mötet har det talats mycket om urfolk som historiskt sett ofta körts över, och hur de kan göras mer delaktiga när områden de lever i ska skyddas. Exempelvis genom införandet av en särskild grupp som ska ta hänsyn till så kallad traditionell kunskap.

– På onsdagen fattade man beslut om ett nytt arbetsprogram för urfolk och lokala samhällens bidrag till bevarandet av biologisk mångfald, vilket är en framgång. Man hann dock inte klart med frågan om en permanent grupp som skulle visa vikten av dessa gruppers bidrag för konventionens arbete.

Kommer ni att enas i de stora frågorna?

– Jag hoppas att vi ska komma överens, men det är nog lättare att bedöma i morgon (fredag). Hela dagen i dag kommer Colombia att ha ministerdialoger och i morgon antar jag att man lägger förslag på bordet som man får ta ställning till.

Fler företag

Jämfört med toppmötet i Montreal för två år sedan är näringslivet betydligt mer närvarande. Av 23 000 ackrediterade delegater uppges 3 000 komma från näringslivet, jämfört med 1 000 i Montréal.

– Det finns ett större engagemang, helt klart. Jag märker att det är många fler svenska företag här och många fler observatörer överlag. Det visar att Kunming–Montréal-ramverket har blivit känt och att man vill följa processen och vara delaktig.

Följ ämnen i artikeln