Trump förklarar kusliga uttalandet: ”Det är väldigt enkelt”

Publicerad 13.32

Inför kristna supportrar sa Donald Trump att de ”aldrig mer behöver rösta” om han blir president.

Uttalandet kritiserades som ”skrämmande” och ”anti-demokratiskt”.

Nu förklarar Trump vad han menade.

I helgen höll Trump ett tal hos den högerkristna gruppen Turning Point Action i Florida.

– Kristna, gå och och rösta! Bara den här gången. Sedan behöver ni inte göra det igen. Vet vi vad? Det kommer att fixas. Det kommer att bli bra. Ni kommer inte att behöva rösta igen, mina fina kristna, sa han.

Trump skakade lätt på huvudet och tryckte högerhanden mot bröstet:

– Jag älskar er. Gå ut, ni måste gå ut och rösta. Om fyra år behöver ni inte rösta igen. Vi kommer att ha fixat det så bra att ni inte behöver rösta.

”Göra slut på demokratin”

Uttalandet ledde en våg att kritik.

”Det här är inte subtil kristen nationalism. Han pratar om att göra slut på vår demokrati och upprätta en kristen nation”, twittrade människorättsadvokaten Andrew Seidel.

Demokraterna kallade orden ”skrämmande” och Kamala Harris kampanjstab svarade i ett uttalande att det kommande presidentvalet ”handlar om frihet” och att demokratin är ”under attack” från Trump.

Inför kristna supportrar sa Donald Trump att de ”aldrig mer behöver rösta” om han blir president. Uttalandet kritiserades som ”skrämmande” och ”anti-demokratiskt”.

Trumps svar: ”Väldigt enkelt”

På måndagskvällen, i en intervju med Fox News, fick ex-presidenten upprepade frågor där han ombads förtydliga vad han menade.

– Det uttalandet är väldigt enkelt. Jag sa: Rösta på mig så behöver du aldrig rösta igen. Det är sant, eftersom vi måste få folk att rösta. Kristna är inte kända som en stor väljargrupp, de röstar inte. Och det förklarar jag för dem. Ni röstar aldrig. Den här gången: Rösta.

– Jag kommer att ordna upp landet, ni behöver inte rösta igen, jag behöver inte er röst igen, ni kan gå tillbaka till att inte rösta.

Pressades av intervjuaren

Intervjuaren Laura Ingraham påpekade att många demokrater hade tolkat hans kommentar i betydelsen att det aldrig kommer att hållas fler val. Trump svarade att han ”inte hade hört det” och fortsatte sitt resonemang om röstfrekvensen hos kristna.

– Kristna röstar inte bra, de röstar i väldigt små procentandelar. Varför? Jag vet inte. Kanske är de besvikna över saker som händer. Jag säger: Ni röstar inte. Jag säger: Gå ut, ni måste rösta.

Sedan fortsatte Trump att upprepa sina ord om att de kristna inte behöver rösta fler gånger efter höstens val.

Men kommer du lämna presidentposten efter fyra år? frågade Laura Ingraham.

– Självklart, svarade Trump.

– Förresten: Det gjorde jag förra gången.

Varken Trump eller programledaren nämnde stormningen av kongressen efter Joe Bidens valvinst för snart fyra år sedan.

Följ ämnen i artikeln