1 000 nya arter hotas av utrotning

TT-AP

Publicerad 2024-06-29 19.35

Omfattande skogsskövling på ön Borneo i Sydostasien har lett till en kraftig minskning av Borneoelefanten. Arkivbild.

Ytterligare 1 000 växter och djur – bland dem Borneoelefanten och en sydamerikansk kaktus – hotas av utrotning.

Internationella naturvårdsunionen, IUCN, som varje år uppdaterar sin lista över hotade arter, klassar 45 000 djur- och växtarter som direkt hotade, och rödlistar drygt 160 000.

Tjuvjakt, klimatförändringar och utbredning av invasiva arter uppges vara de främsta orsakerna till att allt fler arter hotas. Mer än vart tredje groddjur, haj och korall – och mer än vart fjärde av alla däggdjur – hotas att utrotas.

Kanarisk jätteödla, som kan bli uppemot 80 centimeter lång, är en av dem. Populationen har halverats på bara tio år, skriver IUCN. Även Borneoelefanten, ett av de minsta elefantdjuren, är starkt hotad. Enligt IUCN:s beräkningar finns knappt 1 000 djur kvar.

Illegal trädgårdshandel har lett till en kraftig minskning av en populär inomhusväxt, copiapoa. Åttio procent av alla arter ur randkaktussläktet som växer vilt i Chiles öken är numera utrotningshotade, och IUCN varnar för att de helt kommer att försvinna.

En art som däremot har gjort stora framsteg är det iberiska lodjuret. Vid millennieskiftet fanns endast 60 individer av det sällsynta kattdjuret kvar, men tack vare riktade insatser har populationen växt till drygt 2 000 djur.