Vindruvor vann på dinosauriernas död

Roland Johansson/TT

Publicerad 2024-07-01 19.59

Det var inte bara däggdjuren som blev vinnare när dinosaurierna utplånades. Nya rön antyder att vinrankorna uppstod direkt efter och som en följd av utdöendet.

Det kan med andra vara på sin plats att skänka en tacksamhetens tanke åt den främmande himlakroppen som brakade in i jorden för 66 miljoner år sedan och ledde till att 75 procent av alla djurarter på jorden dog ut, inklusive dinosaurierna.

Utan dess hjälp hade vi sannolikt inte funnits och vi hade inte heller kunnat njuta av ett gott glas vin till middagen.

Äldsta bevisen

Det framgår av en studie av forskare vid Field Museum i Chicago i USA som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Plants. Där beskrivs nya fynd av fossila vindruvor med en ålder på 60 miljoner. Fossilen har hittats i Colombia i Sydamerika och är de äldsta kända bevisen för existensen av vinrankor på västra halvklotet. Liknande fossil från samma tidsintervall har tidigare hittats i Indien, vilket tyder på på att vinväxterna, familjen Vitaceae, faktiskt uppstod vid den här tidpunkten.

Frågan är hur starkt sambandet är. Forskarna bakom studien påpekar att nästan alla ekosystem på jorden genomgick en stor omvandling på grund av katastrofen. Och växterna påverkades lika mycket som djuren.

Vinrankor gynnades

– Stora djur, som dinosaurierna, stöper om ekosystemen de lever i. Vi misstänker att de välte träd i stor omfattning och höll skogarna mer öppna än vad som är fallet i dag, säger Monica Carvalho, paleontolog vid University of Michigan och deltagare i studien.

Utan dinosaurier blev många skogar annorlunda, med en tätare struktur i flera skikt; undervegetation, mellanskikt och övre skikt. Växter som klättrar på andra växter gynnades. Hit hörde sannolikt vinrankorna.

Möjligen gynnades de också av att nya grupper av däggdjur och fåglar uppstod som åt druvorna och spred deras frön.