Extrema skogsbränder blir fler och värre

TT

Publicerad 2024-06-26 19.00

Brandmän i Kalifornien tidigare i juni. Arkivbild.

Antalet extrema skogsbränder har mer än fördubblats de senaste 20 åren, visar en ny studie. Forskare varnar för en ond cirkel där bränderna driver på den globala uppvärmningen – som leder till nya bränder.

De extrema skogsbränderna har mer än fördubblats sedan 2003, enligt en studie som bygger på analyser av satellitdata. I tempererade barrskogar, som i västra USA och Medelhavsländerna, har bränderna tiofaldigats de senaste 20 åren.

Forskarna kan också konstatera att intensiteten hos de värsta bränderna har fördubblats. De sex enskilda år som haft de mest förödande skogsbränderna har alla infallit efter 2017.

– Vi har nått en punkt när bränderna, själva manifestationen av klimatförändringarna, sker framför ögonen på oss, säger Calum Cunningham, den forskare från University of Tasmania som har lett studien, till The Guardian.

Forskarna varnar för att ökningen av extrembränder hotar att skapa en ond cirkel där koldioxidutsläppen från elden driver på den globala uppvärmningen – vilket leder till ännu fler bränder.

Samtidigt som de mest extrema skogsbränderna ökar har antalet bränder globalt minskat det senaste århundradet, visar studien som publicerats i tidskriften Nature Ecology and Evolution. Majoriteten av bränderna är små, orsakade av människor och medför inga större skador.

Nya miljöer

Skogsbränder kan gynna ekosystem genom att skapa nya miljöer för växter och djur. Men extrembränderna har dödat människor och djur, förstört hem och förorenat såväl luft som dricksvatten.

Att sakta ner den globala uppvärmningen genom att skära ner på fossila bränslen är den viktigaste åtgärden för att stoppa extrembränderna, anser Cunningham. Men också att lära av forna tiders kontrollerade skogsbränder.

– Resultatet är en blandning av mark som bränts vid olika tillfällen och som skapar naturliga brandgator. Kanske kan vi använda oss av den kunskapen.