KD-ledaren avfärdar nya forskningen om partigrundaren

Uppdaterad 2024-06-29 06.35 | Publicerad 2024-06-28 23.16

Ebba Busch tonar ner allvaret i forskningen.

Ny forskning visar att Kristdemokraternas grundare Lewi Pethrus predikade antisemitiska texter och hade band till naziströrelsen.

Internt väcks krav på utredning – men partiledare Ebba Busch tycker belägg saknas.

– Den som kommer med sådana anklagelser har ju en väldigt tung bevisbörda på sig, säger hon.

De nya uppgifterna om Lewi Pethrus, grundare Kristdemokraterna, kommer från forskare som har gått igenom pingstpastorns bibliotek. De har hittat antisemitisk litteratur och predikningar med antisemitiskt innehåll från 1930-talet.

– Vi har också gått igenom styrelseprotokoll från 1964 då partiet grundades. Då diskuteras de här frågorna, till exempel “hur ska vi förklara skillnaderna mellan nazism och kristdemokrati”, säger Tomas Poletti Lundström, doktor i religionshistoria.

I en längre kulturartikel i Aftonbladet redogör de för sina forskningsfynd. Poletti Lundström lyfter bland annat fram att Pethrus fortsatte att ha kontakt med politiska antisemiter även efter andra världskriget. En sådan person är Harald Ljungström, som tidigare varit ungdomsordförande för en antisemitisk organisation.

Krav på utredning

Vad har ni för belägg att han själv hade antisemitiska åsikter?

– Bland annat citat från hans böcker och predikningar.

Varför är det här relevant i dag?

– När det framkommer att grundaren, som man också ser som en inspirationskälla, har haft en annan politisk inriktning än vad man själv förstått så kan det vara bra att uppdatera sig på vad det innebär, hur det har påverkat organisationen senare och så.

Kristdemokraten och kommunalrådet i Örebro Susanne Lindholm Henningsson ser allvarligt på uppgifterna och tycker att KD bör utreda det mer.

– Jag blir förfärad, jag tycker det är väldigt obehagligt, säger hon till P4 Örebro.

Lewi Pethrus la grunden för Kristen demokratisk samling – som i dag är partiet Kristdemokraterna.

Inga belägg

Ebba Busch tonar dock ner allvaret i forskningen. Hon anser inte att det har presenterats några starka bevis för anklagelserna om antisemitism.

– I det som jag har tagit del av så finns det ingenting som tyder på att i de rörelser som jag är en del av, de rörelser som också lett fram till KD i Sverige, skulle hysa den sortens antisemitiska sympatier. Om det skulle vara så att det någonstans framkommer, då är mitt fördömande av den sortens åsikter, oavsett när det har skett, lika hård som den är någon annanstans.

Det har kommit interna krav på att ni ska utreda det här. Kommer du göra det?

– I de underlag som vi har runt partiets bildande, tal som hållits i Kristdemokraterna, så finns det inget belägg för att man har hyst antisemitiska sympatier. Tvärtom så har ju det varit väldigt hårda nedslag mot antisemitism i vår rörelse och definitivt under mitt partiledarskap.

– Så den som kommer med sådana anklagelser har ju en väldigt tung bevisbörda på sig, att peka på att det skulle ha varit någonting som var okej i partiet när vi bildades.
Jag har inga sådana belägg.

Markerade alla människors lika värde

Det är ny forskning, är inte det intressant för vad KD är för parti i dag?

– Jag har inte sett konkreta bevis på eller konkreta underlag som gör att man kan säga att det har funnits den sortens sympatier uttalat, eller understött, från våra grundare i början. Tvärtom så är det här ju rörelser som verkligen har markerat alla människors lika värde.

ANNONS