Hundar utrotas – efter Erdogans order

Publicerad 2022-02-02

President Erdogan tar i med hårdhandskarna mot gatuhundar i Turkiet.

Otäcka bilder visar hur tusentals hundar dödas eller sätts i smutsiga burar.

Aktivister uppmanar nu turister att bojkotta resor till landet.

I slutet på december gav president Recep Tayyip Erdogan order om att samla ihop de herrelösa hundar som annars strosar runt på gatorna i Turkiet. Beskedet kom kort efter att en fyraårig flicka attackerats av pitbullhundar och skadats allvarligt.

Sedan dess har tusentals hundar dödats med spadar och järnrör eller placerats i burar där de svält ihjäl, rapporterar The Mirror.

”Erdogan kan betala ett högt pris”

Nu anordnas stora demonstrationer i landet för att få stopp på dödandet som beskrivs som en utrotning.

– Gatuhundar utgör en liten risk för människor i Turkiet och det mest ansvarsfulla sättet att kontrollera antalet är via kastrering, sterilisering och genom att ge dem nya hem, säger djurrättsaktivisten Dominic Dyer och uppmanar turister runt om i Europa att nobba resor till Turkiet.

– President Erdogan kan betala ett högt pris om tusentals människor i Storbritannien och över hela Europa bestämde sig för att inte längre resa till Turkiet förrän dödandet upphör.

”Hotar folkhälsan”

Den turkiska ambassaden i London säger samtidigt att Turkiet är ett av de ledande länderna i Europa när det kommer till djurens rättigheter och att regelverket för djurskydd är ”väldigt robust”.

– Problemet med gatuhundar är på agendan i Turkiet då de är ett problem för säkerheten och hälsan hos både människor och djur, säger en talesperson och fortsätter:

– Den pågående processen syftar till att ge djur tak över huvudet på ett sätt som inte hotar folkhälsan.