Glöm kylan – nu blir det plusgrader igen

TT

Publicerad 2021-12-11

De kommande dagarna lär Katarinahissen i Stockholm visa mer än två plusgrader. I nästan hela landet kan det bli plusgrader nästa vecka. Arkivbild.

Vädret svänger om efter de senaste veckornas kyla. I stället är milt väder att vänta i princip hela landet fram till fjärde advent.

De kommande dagarna letar sig ett nederbördsområde norrut och lämnar därefter landet.

I södra och mellersta Sverige blir det relativt varmt i början av nästa vecka.

– Framemot onsdag ligger temperaturerna på eftermiddagen mellan fem och nio plusgrader i Götaland. I Svealand är det något liknande, säger SMHI:s jourhavande meteorolog Magnus Joelsson.

I södra Norrland kan det vara några minusgrader på söndag och måndag, men mot torsdag kan det bli några plusgrader även där, säger han. Längre norrut är det svårare att sia om, men det kan bli plusgrader mot slutet av veckan långt upp i landet.

På Luciadagen letar sig ett lågtryck in från sydväst. Då kan det bli regn i Götaland och potentiellt snö längre norrut, främst i norra Norrland.

Efter fjärde advent finns signaler om att det kan bli kallare igen. Den som drömmer om krispigt väder och en vit jul får bida sin tid och vänta på en säkrare prognos.

– Det är så långt fram att det är väldigt osäkert. Men det är inte helt kört än, säger Joelsson om chansen till snö på jul.

Följ ämnen i artikeln