Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Miljonvinst för Spyker efter Saab-konkurs

Publicerad 2012-04-29

”Det låter mycket märkligt”

Spykers Victor Muller redovisar en saftig vinst efter Saabs konkurs.

Nio miljarder fattas i Saabs konkursbo och många fordringsägare blir lottlösa.
Ändå gör förra ägaren Spyker en jättevinst – på 140 miljoner kronor.
– Det låter mycket märkligt, säger Marie Karlsson-Tuula, docent i civilrätt och specialist inom konkursfrågor

Efter Saabköpet stärktes Spykers aktie på Amsterdambörsen men nu är den nere på bottennivåer och handlas för ett tiotal ören.
Även i fjol gick Spykers själva rörelse back. Där blev förlusten 13,8 miljoner euro, motsvarande drygt 120 miljoner kronor.

Vinst på 144 miljoner

Men ändå redovisar bolaget vinst på sista raden. I resultatrapporten, som enligt Muller publicerades klockan halvtvå natten till lördagen, skriver man att det blev en vinst 2011 på 16,2 miljoner euro, cirka 144 miljoner kronor. Orsaken är bland annat att Spyker förbättrade sitt resultat med 53,7 miljoner euro, nästan 480 miljoner kronor, genom Saabs konkurs.
– Det låter mycket märkligt. Att Spyker gör en vinst i den storleksordningen på Saabs bekostnad i konkursen. Men vi vet ju inte vad som ligger bakom. Vilka rättshandlingar som har upprättats mellan bolagen, säger Marie Karlsson-Tuula, docent i civilrätt och specialist inom konkursfrågor, till TT.

Överlevt på nya lån

Innan den nederländska sportbilstillverkaren Spyker med vd:n Victor Muller i spetsen köpte Saab 2010 hade bolaget en lång rad av förluster bakom sig och det överlevde mest på grund av nya lån.
I ett sms till TT förklarar Victor Muller vinsten med att General Motors preferensaktier i Saab tidigare bokfördes som skulder, och att dessa skulder genom Saabs konkurs nu är borta. Han hänvisar också till att mer att information kommer i måndagens årsredovisning.

Spyker har träffat flera avtal, bland annat med dotterbolaget Saab Great Britain, som har minskat skuldbördan väsentligt. Lån på 130 miljoner euro, cirka 1,2 miljarder kronor, har också gjorts om till onoterade aktier.

Äger 30 procent

Victor Muller äger för tillfället över 30 procent av aktierna i Spyker, men för att undvika budplikt på alla aktier ska han se till att sänka ägarandelen före den 17 maj, enligt rapporten.
Spyker, som nyligen återtog sitt gamla namn efter att ha hetat Swedish Autombile (Swan) under Saabtiden, har 38 anställda i Zeewolde. Orderboken uppges vara välfylld. En Spyker C8 Aileron levererades i början av april.

Styrelsen avgick

I år har bolaget vid flera tillfällen tvingats ge ut nya aktier till fonden GEM – ett dyrt sätt att få in snabba pengar. Spyker säger sig diskutera med flera parter för att lösa frågan om finansiering på längre sikt.
I januari avgick hela styrelsen, utom Victor Muller, på grund av oenigheter kring finansieringen. Amerikanen Martin E Button har valts in som ordförande, men fortfarande söker man efter fler ledamöter.

”Presentera en lösning”

För ett par dagar sedan avslöjade Sveriges Radio att Saab bjudit in kvarvarande intressenter till slutförhandlingar i början av maj vilket skulle innebära ett stort steg mot en försäljning av företaget.
– Alla detaljer kommer nog inte vara klara efter detta, men man borde kunna presentera en lösning, säger en källa till P4 Väst.