Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Nytt hot mot diabetessjuka Fanny

Publicerad 2014-10-30

Diabetessjuka Fanny Smith, 7, år har fått ett nytt hotbrev.

Återigen kräver den anonyma avsändaren att Fanny ska byta skola.

– Vi har anmält breven till polisen, säger mamman Marie-Louise ”Millis” Smith.

Fanny Smiths lilla insulinpump piper till en till två gånger om dagen.

Den varnar för att blodsockret är för högt eller för lågt. Om Fanny inte direkt äter något eller tar extra insulin kan hon svimma. 

Aftonbladet berättade i slutet på september att en förälder i Fannys skola lämnat hotfullt brev till familjen. Den anonyma avsändaren ville att flickan skulle byta skola och menade att hennes sjukdom stör de andra eleverna. Familjen har tidigare även fått anonymt samtal från en förälder som klagade på att pumpen piper i skolan.

”Kommer inte ge mig”

Nu har familjen fått ett nytt brev.

– När jag tog in tidningen i går morse så var det där. Det är ett vanligt vitt A4-papper hopvikt på mitten som lagts i brevlådan. Och det är skrivet på samma sätt, säger Marie Louise ”Millis” Smith, till Aftonbladet.

I brevet står det bland annat:

 ”Om du tror att uppbådet i media får mig att lägga av så tror du helt fel. Jag kommer inte att ge mig förrän din dotter går i obs-klass eller nåt sånt där man har sjuka barn som stör”.

”Frågar mig flera gånger”

Föräldrarna har berättat för Fanny vad som står i brevet. Den sjuåriga dottern är ledsen och kan inte förstå varför någon skriver något sådant.

– Hon frågar mig flera gånger om dagen varför den här människan gör så här och varför den vill ha bort henne från skolan. Det är så svårt, vad svarar man?, säger Millis.

Men Fanny vill att föräldrarna berättar om det som hänt för att det ska få ett slut. Och för att folk ska få upp ögonen för diabetes.

Har polisanmält

I det nya brevet står det även att ”Din dotter har ju varit borta från skolan ett tag nu och då säger personalen att allt funkat bra. Det är ju också skönt för fritidspersonalen att inte behöva ta hand om din dotter”.

– Fanny har varit sjuk en period, så det är rätt. Men å andra sidan har jag kontrollerat med skolpersonalen och de har aldrig någonsin sagt att det skulle fungera bättre när Fanny inte är där. Så det är helt påhittat. De skulle aldrig få för sig att säga något liknande, berättar Millis.

Familjen har nu polisanmält breven. Men det är oklart om det leder till en utredning.

– Det finns ingenting att göra. Vi har ingenting att gå på förutom de här breven och det känns väldigt frustrerande. Vi kan inte ta tag i det på något vis.

ANNONS