Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Huvudvittne i mordfall sparkas av Missing People

Publicerad 2014-11-12

Therese Tang, 32, Missing Peoples operativa chef i Kalmar län, är huvudvittne i ett uppmärksammad mordrättegång.

Nu har hon uteslutits ur organisationen på oklara grunder.

– De är väldigt luddiga, det är beklagligt, säger Therese Tang.

Therese Tang.

En 63-årig man försvann spårlöst från sitt hem utanför Kalmar i slutet av augusti 2012. Trots polisens arbete och att organisationen Missing People anordnade flera skallgångar skulle det dröja till i början av juli i år innan 63-åringens kropp hittades nedgrävd nära hans hem. Då satt redan en man och en kvinna i 25-årsåldern häktade för mordet på mannen sedan en dryg vecka tillbaka.

Det stora genombrottet i utredningen kom när den mordmisstänkte mannen kontaktade Therese Tang, 32, en av ledarna för organisationen i Kalmar län.

Erkände mordet

Hon är nu huvudvittne i rättegången mot de mordmisstänkta som inleddes i veckan.

För Aftonbladet har Therese Tang tidigare berättat att den misstänkte mannen hörde av sig till henne i juni för att han ville prata med henne. Mannen ska detaljerat ha berättat hur mordet gick till, att 63-åringens kropp grävts ner och var.

Therese Tang spelade in delar av samtalet och kontaktade polisen som grep mannen och kvinnan.

Kriminalprofessor Leif GW Persson är en av de som rosat Therese Tangs insats.

– Vad den här tjejen har gjort är imponerade, sa han till Barometern i går.

Nu har Therese Tang sparkats från Missing People.

”En intern angelägenhet”

Men organisationens informationsansvarige, Kenneth Söderlund, säger att anledningen inte är att Therese Tang gått ut i media och berättat om mordfallet.

– Vi har fattat beslut i styrelsen om att utesluta henne, mer kan jag inte berätta med hänsyn till henne. Det är en intern angelägenhet. Men jag kan säga att det inte, och betonar nu, att det inte har med fallet i Kalmar som nu är uppe för åtal att göra, säger han.

Kenneth Söderlund menar dock att det bryter mot sekretessen att prata om avslutade fall.

– Det finns en sekretessklausul som alla skrivit under som innebär att vi inte ska föra vidare information till media om ett ärende som är avslutat.

Oklara grunder

Therese Tang, som startade Missing People i Kalmar län 2012, berättar att hon på tisdagsförmiddagen fick ett mejl där det stod att hon är utesluten.

Hon är upprörd och menar att hon inte fått någon riktig förklaring.

– Jag anser att de blandar ihop förklaringarna, de har säger en sak med hänvisar till en annan. De är väldigt luddiga, det är beklagligt, säger Therese Tang.

Hon tror dock att anledningen kan vara att hon gjort sig för obekväm inom organisationen eftersom hon framfört en del kritik gentemot ledningen kring hur organisationen sköts, bland annat ekonomiskt.

Är kritisk

– Jag brinner väldigt för den här organisationen, men tycker att den behöver en rejäl granskning av en oberoende verksamhetschef som går igenom alla bitar. Det finns många brister som behöver ses över.

Gällande att hon gått ut i media och berättat om mordfallet utanför Kalmar säger Therese Tang att den nu misstänkte mannen sökte upp henne som privatperson och inte i egenskap av operativ chef. Kopplingen till Missing People menar hon att media gjort, samtidigt som hon säger att hon som privatperson måste ha rätt att prata med media.

Ångrar du att du gick ut och berättade?

– Nej, verkligen inte. Det finns inget som är fel uttryckt där. Jag har skött min sekretess hundraprocentigt, sen kan inte jag rå för hur media vinklar det.

ANNONS