Han misstänks i kidnappningsdramat

Uppdaterad 2014-05-08 | Publicerad 2013-05-08

Han hade polisanmälts flera gånger och fått sparken från sitt jobb som chaufför för en skolbuss.

Samtidigt var han en omtyckt granne.

Ariel Castro dömdes för att ha kidnappat tre flickor och sedan hållit dem fångar och våldtagit dem i sitt hus i åratal.

Familjen Castro kom ursprungligen från Puerto Rico, men emigrerade till USA efter andra världkrigets slut. De flyttade först till Pennsylvania för att sedan bli en av de första latinamerikanska familjerna att bosätta sig i Cleveland, Ohio.

Flera i klanen Castro har gjort sig kända i staden för att vara drivna affärsmän och flera av dem äger eller har ägt butiker och företag i staden.

Nu misstänks Ariel, 52, för han kidnappat tre flickor och hållit dem fångar – ett brott som chockar hela USA.

Ariel Castro, 1960-2013:

Gärningsman, erkände sig skyldig till 937 fall av våldtäkt, kidnappning och överlagt mord och dömdes till livstids fängelse (plus 1 000 år) utan permissioner. Tog sitt eget liv med sina egna lakan efter en månad i fängelset.

Änkling som ägde och bodde i det 130 kvadratmeter stora huset på 2207 Seymour Avenue i Tremont i sydvästra Cleveland sedan 1992.

Jobbade under flera år som chaufför för en skolbuss, en anställning han hade haft sedan 1991. Efter att ha varit avstängd från arbetet vid tre tillfällen sparkades han i början av november 2012.

Redan 2004 knackade polisen på hemma hos Castro efter att han under två timmar hållit en pojke på bussen i stället för att släppa av honom vid skolan. Han öppnade dock aldrig och efter att man senare förhörde honom lades utredningen ner. Han stängdes dock av från sin tjänst i två månader. Vid ytterligare ett par tillfällen stängdes han av från sin tjänst, bland annat efter att ha gjort en u-sväng med bussen som vid tillfället var fullsatt av barn. Efter den senaste incidenten, då Castro lämnade bussen utanför en skola i fyra timmar mitt under ett arbetspass för att gå hem och vila, blev han arbetslös.

Har flera gånger varit i klammeri med rättvisan. 1993 greps han för att ha misshandlat sin fru, men åtalades aldrig. Senare samma år greps han för förargelseväckande beteende, ett brott han erkände.

Hobbymusiker som ska ha spelat bas i flera band. Under titeln "anställningar" på sin Facebooksida uppgav han ett av banden, Grupo Fuego, som arbetsgivare. Bandet har dock tillbakavisat uppgifterna och säger att Castro bara hoppat in under två spelningar. Bandet bröt sedan med Castro eftersom han inte var pålitlig. "Det enda jag kommer ihåg är att han alltid var sen när vi skulle repa", säger bandets manager Miguel Quinones till USA Today.

Hade flera barn och uppgav på sin Facebooksida att han hade fem barnbarn. Dottern Arlene var bästa kompis med Gina DeJesus, en av de kidnappade flickorna, och uppges ha varit den sista som såg henne innan försvinnandet.

Sonen Anthony säger till tidningen Daily Mail att familjen lämnade pappan 1996 och beskriver honom som våldsam och kontrollerande. Anthony ska de senaste 15 åren inte ha tillbringat mycket tid i pappans hus. Castros andra dotter, Emily, dömdes 2008 till 25 års fängelse efter att ha försökt skära halsen av sin elva månader gamla bebis.

Grannar beskriver dock Castro som en "vanlig person" och uppger att han var "trevlig och snäll". Han brukade leka med sina hundar ute på gården, grillar och ska ofta ha låtit barn i området åka med på hans fyrhjuling. "Vi ser den här snubben varje dag. Jag har bott här i ett år. Jag grillade med den här snubben. Vi åt revbensspjäll och lyssnade på salsamusik. Vi såg aldrig flickorna där, och vi var ju alltid utanför, säger grannen Charles Ramsey, den som hjälpte de tre kidnappade kvinnorna från huset, till CNN.

Var vän med offret Gina DeJesus pappa.

Källor: Fox8, The Plain Dealer, AP, Daily Mail, USA Today.

ANNONS