”De rödgröna finns ju inte”

Publicerad 2014-09-05

Stefan Löfven (S) och Fredrik Reinfeldt (M) drabbade samman i den första stora statsministerduellen och det hettade till direkt – om regeringsfrågan.

– Vi måste inte ha majoritet. Om inte oppositionen sluter sig samman så kan man agera med en relativ majoritet, säger Reinfeldt.

Stefan Löfven (S) och Fredrik Reinfeldt (M) drabbade samman i sin första långa statsministerduell i dag i Sveriges radio P1 inför riksdagsvalet om tio dagar.

I senaste opinionsmätningen från i går av DN/ Ipsos såg det dock ut som om kampen är avgjord och att Löfven tar över tronen. Trots att Socialdemokraterna hamnade precis under 30 procent. Men räknar man i ihop S, V, MP och FI så får de en egen majoritet på 52 procent.

S har dock inte något klart samarbete med något annat parti. Vilket Reinfeldt som vanligt ville slå hål på.

– Problemet är ju att de rödgröna inte finns. De rödgröna finns bara när ni serverar resultat i opinionsmätningar. Ni har inga gemensamma förslag, ni pratar inte med varandra, har ingen gemensam politik, säger Reinfeldt.

Debatterade även jobben

Då frågade Löfven vem han ska regera med om den sittande statsministern inte får egen majoritet.

– Jag har lång erfarenhet av riksdagen vilket inte du har. Vi måste inte har majoritet. Man agerar med relativa majoritetsregeringar.

Löfven: Hur är det möjligt?

– Ja om oppositionen inte sluter sig samman så kan man agera med en relativ majoritet. Vi behöver gå om de tre rödgröna.

– Hoppas att vi ska bli större än de tre rödgröna partierna tillsammans. Det är nu det börjar, väljarna har inte bestämt sig. Så här talar en man som har 30 procent, säger Reinfeldt.

– Du har 20 procent, säger Löfven.

Partiledarna debatterade även jobben. Löfven:

– Du har en sak att komma med Reinfeldt, och det är klagomål när vi ordnar jobb, säger han och hänvisar till de tiotusentals traineeplatser som S vill ordnar för arbetslösa unga.

– Det är inte jobb att skicka in tusentals unga utan erfarenhet i skolan och säga att de är trainee. Det blir inga jobb. Det är uppenbart en tillfällig åtgärd, säger Reinfeldt.

”Kunde inte hjälpa mig”

Löfven och Reinfeldt fick fritt debattera utan tyglar mot varandra i P1:s duell. När de fick sitt ämne, som skolan, fick de prata mun i mun på varandra.

I senaste Pisa-mätningen hamnade Sverige väldigt långt ner på listan.

Både S och M vill behålla RUT-avdraget för läxhjälp.

– Jag är uppväxt i ett arbetarhem och insåg när jag kom upp i skolan och insåg att min mamma och pappa kan inte hjälpa mig med läxorna. Det är sådana saker som skiljer oss åt, säger Löfven.

– Jag tror att man som förälder även kan sitta förbi även om man inte kan läxorna som stöd, säger Reinfeldt.

När partiledarna debatterade jämställdhet så sänktes tonen något. Båda överens om att föräldraledigheten ska delas lika mellan de båda föräldrarna.

Löfven sträcker än en gång ut handen mot andra partiledare för att få igenom en tredje pappamånad, som Alliansen inte tog med i sitt valmanifest.

– Familjebilden är helt central men framför allt drivkraften till arbete. Att få hjälp med rutreformen för att få livet att gå ihop. Det är ett kvitto för att jämlikheten går ihop, säger Reinfeldt.

– Det är därför vi ska satsa på äldreomsorgen. Kvinnor går ner i tid för att äldreomsorgen inte räcker till, säger Löfven.

”Inte stå och ha käbbel”

Det debatterades även klimat men framför allt det statliga bolaget energibolaget Vattenfall.

– Vi måste gå in och styra Vattenfall, säger Löfven på frågan om att bolaget släpper ut mer koldioxid än hela Sverige. 
Reinfeldt öppnar upp för att dela upp Vattenfall i två delar, en svensk och europeisk del.

– Akta dig för att säga det, säger Löfven. Jag säger bara, Nuon.

Vattenfall har påbörja en process för att sälja bolagets tyska del. Löfven vill inte ge några besked om hur S ser på det.

S vill inte heller stänga några kärnkrafts reaktorer under nästa mandatperiod.

– Varför fråga om någon gång, frågar Löfven.

– Det kanske beror på att Miljöpartiet föreslår det, säger Reinfeldt.

– Löfven vi har ett ansvar du och jag om det här, att inte stå här och ha käbbel, säger Löfven.

– Käbbel? Hur många reaktorer vill du ha, säger Reinfeldt.

I stället vill Löfven sitta ner och ha en bred överenskommelse om energipolitiken. Reinfeldt berättar om att experter öppnat för att bygga en ny reaktor om en måste stänga.

S-ledaren upprepade bara att han vill ha en bred överenskommelse.

– Jag vet precis vad jag tycker. Jag har lärt mig i mitt liv, tuffa frågor ska man börja i den lätta änden. Jag är beredd att sätta mig vilken dag som helst, säger Löfven.

Följ ämnen i artikeln