Facken kritiska till brister i S-förslaget

Publicerad 2014-09-05

Socialdemokraternas viktigaste vallöfte om traineejobb för 32 000 arbetslösa unga kanske inte ens går att genomföra.

Om det blir verklighet är flera fackförbund kritiska.

– Det finns inte tid att handleda någon inom vården som inte har någon kunskap alls, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet.

När Socialdemokraterna i veckan presenterade sitt valmanifest fanns som väntat partiets 90-dagarsgaranti för unga arbetslösa med.

Det innebär att partiet lovar att ingen ungdom ska vara arbetslös längre än 90 dagar.

Därför vill partiet att staten ska finansiera 32 000 traineejobb för unga under 25 år; 20 000 inom äldreomsorgen, 7000 på fritids och 5000 inom sjukvården.

Men flera experter är starkt kritiska till att det ens går att genomföra.

Kan strida mot EU-regler

Traineejobben kan nämligen strida mot EU:s konkurrensregler. Socialdemokraterna vill att de till 100 procent ska subventioneras av staten.

Men faktum är att EU-kommissionen endast godkänner subventioner upp till 50 procent.

"Ett förslag som är oförenligt med statsstödsreglerna får inte genomföras. Görs det ändå kan medlemsstaten fällas för fördragsbrott av EU-domstolen", står det i ett arbetsmaterial från regeringskansliet som Dagens Industri har tagit del av.

S-ledaren Stefan Löfven uppgav dock i SVT:s partiledarutfrågning att det var lugnt.

– Vi är säkra. Vi har kollat, självfallet.

Om det gällde EU-kommissionen är oklart. EU-kommissionen kan dock inte ha godkänt det ännu. Ansökan måste till en början komma från en sittande regering. Sedan kan saken prövas och godkännas av EU.

”Det finns ingen tid över”

Om S vinner valet tillsammans med de övriga rödgröna partierna och lägger fram sitt förslag riskerar han att få fler prövningar på halsen.

Flera fackförbund som Aftonbladet har talat med är nämligen kritiska till förslaget.

– Man måste ha en viss kunskap för att komma in i vården och man måste vilja. Vem som helst kan inte jobba inom vården, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, som mottagit starka reaktioner från förbundets medlemmar.

– Vi har inte tid. För våra medlemmar finns det inte ens tid att handleda våra egna kollegor eller studenter. Ska vi då handleda någon inom vården som inte har någon kunskap alls? Det blir jättekonstigt.

Partiet har nämligen inte skjutit till några extra medel för handledning. Varken Ribeiro eller Lärarförbundets Eva-Lis Sirén vill se vården eller skolan som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd.

– Risken är att man lämpar över ansvaret för en introduktion på arbetsmarknaden för en verksamhet som redan i dag har svår resursbrist och står på knäna. Det är fler utbildade lärare i fritidshemmen som verksamheten behöver, säger Sirén.

Backas upp av Kommunal

Löfven vill dock inte kännas vid kritiken. När han i dag drabbades samman med Fredrik Reinfeldt (M) i P1:s statsministerduell duckade han för statsministerns påhopp om traineejobben.

Till Aftonbladet sa han efteråt:

– Det är oerhört ansvarsfullt att se till att vi säkerställer ett generationsskifte. Vi har många i äldreomsorgen som är över 55 år. Om vi inte gör någonting så har vi framöver en stor stor brist. Det här är självfallet en bra åtgärd att se till att ungdomar både får jobb och en utbildning så de kan fortsätta på den banan, ungdomar vill det.

Ungdomarna ska jobba 75 procent av tiden och resterande tid studera på yrkesvux.

Om ökade ansvaret på personalen säger han:

– Det är därför man självfallet inte kan ha för många. Men eftersom parterna styr avtalet, de har ju suttit och förhandlat detta och kommit fram till att man vill ha den ordningen.

Även Kommunals ordförande Annelie Nordström kräver att det finns handledning. I övrigt välkomnar hon förslaget.

– Det här är i princip vår idé från början. Vi kommer inte teckna några lokala avtal om man inte har ordnat det här med handledning. Kommunerna får så mycket pengar till det här i förslaget. Det är rena vinsten för kommunerna, säger hon.

Satsningen kostar 4,5 miljard kronor, 140 000 kronor per praktikant.