Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Kärleken hölls hemlig – nu uppmanas hon avgå

Uppdaterad 2024-10-27 15.24 | Publicerad 2024-10-25 21.39

Sjukvårdpartiets Robert Thunberg och Socialdemokraternas Elina Backlund Arab är nu ett par.

Den hemliga kärleksrelationen över partigränserna ledde till Socialdemokraten Elina Backlund Arabs fall.

Enligt partiets distriktsordförande har förtroendet för henne brustit.

– Det måste gå att vara lycklig och vara politiker, säger Elina Backlund Arab.

Det stormar inom Västernorrlands Socialdemokrater. En kärleksrelation över partigränsen har lett till att ordförande för hälsa och sjukvårdsnämnden, Elina Backlund Arab, nu uppmanas avgå.

Hon var tippad att ta över posten som nytt regionråd. Men plötsligt hoppar hon av.

Dagar efter briserar nyheten i Sundsvalls Tidning. Elina Backlund Arab har en kärleksrelation med oppositionsledaren Robert Thunfors från Sjukvårdspartiet.

Historien sträcker sig tillbaka till sommaren.

– Vi började umgås i maj. Det var vänskapligt. Det är en väldigt ensam och tuff värld som heltidspolitiker, säger hon till Aftonbladet.

Sa att det var slut

Efter ett tag började de två dejta och blev ett seriöst par. Det fick partiet reda på i slutet av juli, och ställdes inför ett ultimatum. Att antingen fortsätta jobba inom politiken eller vara ihop med Robert Thunberg, men inte båda samtidigt.

– Då valde vi att hemlighålla vår relation, vi var inte beredda att ge upp kärleken. Vi sa utåt att det var slut, säger hon.

Saknar förtroende

Men när hemligheten till slut kom ut meddelade Socialdemokraternas distriktsordförande i Västernorrland, Peder Björk, att partiet inte längre har förtroende för Elina Backlund Arab. Han säger att de två partierna är varandras motpoler och att det inte får finnas tveksamheter om vilken information som spridits.

” Hon har kring sitt förhållande med Robert Thunfors inte varit öppen utan tvärtom både dolt och inte varit sanningsenlig vare sig till partiet eller sina närmaste Socialdemokratiska kollegor”, skriver han i ett mail.

Elina Backlund Arab  var tippad att ta över posten som nytt regionråd i Västernorrland.

”Glada tillrop”

Robert Thunberg menar att han mest fått glada tillrop för relationen över partigränserna. Det tror han beror på att han är man.

– Det är ju så. Män och kvinnor har olika förutsättningar i poltikens värld. Om det hade varit ombytta roller hade det varit en annan sak. Då hade det inte varit ett dilemma, säger han.

Han riktar också kritik mot hur Socialdemokraterna hanterat situationen.

– Det ser inte snyggt ut att en ung kvinna inte får älska vem hon vill. Speciellt när socialdemokraterna går i pridetåg med banderollen ”man får älska vem man vill”, säger han.

Peder Björk kallar dock Roberth Thunbergs kritik för ”nonsens”.

”Beslutet baseras på att vi bedömer att de ledande politiska rollerna inte är förenliga i en relation och att vi saknar förtroendet för Elina utifrån hur hon både har mörkat och farit med osanning om sin relation”, skriver han.

Stängs av

Under eftermiddagen meddelar Sjukvårdspartiet att Robert Thunberg tillfälligt stängs av från sina uppdrag medan man ”utreder konsekvenserna” av den hemliga relationen, skriver SVT.

Och Elina Backlund Arab har uppmanats att lämna alla poster i regionen.

Kan du förstå hur han resonerar att det försvårar för din position som politiker?

– Jag är van vid att skilja på privatliv och yrkesliv det är jag tränad i. Men jag kan förstå att man behöver prata om hur man hittar bra lösningar. Jag önskar att vi hade kunnat ha en bra dialog, säger hon.

Hon respekterar partiets beslut och kommer avgå.