Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Labbchef: Inte en maskin som ställer diagnosen

Publicerad 2024-10-22 18.57

Det är den mänskliga faktorn som ligger bakom den systematiska överdiagnostiseringen av ett förstadium till livmodercancer på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Vid mänskligt ställda diagnoser kan det också bli mänskliga fel, säger Tommie Olofsson, verksamhetschef på Akademiska laboratoriet.

97 kvinnor har i år och under fjolåret diagnostiserats med EIN, Endometrial intraepithelial neoplasi, ett förstadium till livmodercancer, på Akademiska sjukhuset. Vid en eftergranskning av oberoende patologer gjordes dock en annan en bedömning och det konstaterades att 33 av diagnoserna, 34 procent av fallen, var felaktiga.

– Det är en svår diagnos att ställa med små nyanser som avgör och det kan göra att man hellre fäller än friar. Det är inte en maskin som ställer diagnosen, det är människor, men vi beklagar naturligtvis det inträffade. Det är väldigt sorgligt, säger Tommie Olofsson.

Fler prover tas

Kriterierna för att fastställa diagnosen EIN kom 2020 från Världshälsoorganisationen och sedan 2021 gäller en standard som tagits fram av svenska patologer. Men efter att kvinnosjukvården på Akademiska noterat en oförklarad ökning av antalet diagnoser tog sjukhuset initiativ till en egen granskning.

– Det tas också fler vävnadsprover än tidigare så om ökningen enbart beror på en glidning i diagnostiken eller att man upptäcker fler fall går i det här läget inte att säga. Utredningen är inte klar ännu, säger Tommie Olofsson.

Opererat i onödan

Enligt Olofsson är spridningen stor vad gäller diagnostiseringen av förstadiet till livmodercancer bland landets sjukhus – och där ligger Akademiska långt ifrån i topp.

– På vissa sjukhus har fem procent av fallen bedömts som EIN och på andra sjukhus tjugoåtta procent. Vi ligger på under tio procent.

Så den här händelsen är inte unik för Akademiska sjukhuset?

– På sjukhusen där 28 procent diagnostiserats har man kanske opererat fall i onödan. Där fem procent fått diagnosen har man kanske missat att operera dem som skulle ha behövt det, säger Tommie Olofsson.