Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Polisen larmar: Kriminella driver HVB-hem

TT

Publicerad 2024-08-26 21.29

"Det här riskerar att göra att vissa barn kommer ut i sämre skick än vad de var i när de placerades på HVB", säger Peter Allheim på Noa. Arkivbild.

Flera HVB-hem drivs av organiserad och släktbaserad brottslighet, enligt en kartläggning av Sis- och HVB-hem som polisen genomfört under 2023. I rapporten framgår även att gängmedlemmar anställs på hemmen.

”Att upphäva barns grundläggande rättigheter till fri rörlighet och sedan placera dem i inrättningar som inte bara saknar korrekta vårdprogram utan till och med drivs av grovt kriminella är extremt allvarligt. Det här riskerar att göra att vissa barn kommer ut i sämre skick än vad de var i när de placerades på HVB”, säger Peter Allheim, kommissarie vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa), i ett pressmeddelande.

Rapporten bygger på en tidigare sekretessbelagd underrättelserapport från Polismyndigheten där Sis- och HVB-hem i Sverige har granskats.

Mellan januari och november förra året gjorde polisen en genomlysning av landets Sis- och HVB-hem. Totalt kom 2 865 rymningar och avvikelser till polisens kännedom. I samband med detta framkom det också att ett flertal HVB-hem drivs av organiserad brottslighet och bemannas av personer från kriminella nätverk.

”Det finns många riktiga hjältar inom kommunerna och HVB-hem som gör ett helt fantastiskt arbete. Men polisen har ett samhällsansvar att informera om den ibland obefintliga prövningen av personalen som anställs, samt bristerna i exempelvis kontrollsystem och tillsyn”, säger Peter Allheim.

Följ ämnen i artikeln