Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

S kräver svar från regeringen om HVB-hemmen

Johanna Ekström/TT

Publicerad 2024-08-29 15.47

Camilla Waltersson Grönvall (M), socialtjänstminister. Arkivbild.

S kallar socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) till socialutskottet.

Skälet är polisens rapport om att kriminella driver HVB-hem.

– Det är skarpt läge, säger utskottets vice ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S).

I veckan blev en tidigare sekretessbelagd rapport från polisen offentlig, som visade att organiserad brottslighet tagit sig in på marknaden för HVB-hem.

I en intervju med TT har Peter Allheim, kommissarie på Nationella operativa avdelningen (Noa), beskrivit det som både anmärkningsvärt och systemhotande.

På onsdagen sade statsminister Ulf Kristersson att ett sätt att komma åt problemet är att riva sekretesshinder mellan myndigheter. Regeringen har också gett nya skärpta uppdrag till myndigheter som ansvarar för kontrollen av HVB-hem.

Det är Socialdemokraterna inte nöjda med och därför kallar partiet nu socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) till riksdagens socialutskott.

– Ny sekretesslagstiftning är viktig, inget snack om det, men den kan vara på plats först om ett eller två år. Den svenska HVB-marknaden är i kris här och nu, säger Fredrik Lundh Sammeli (S), vice ordförande i utskottet.

S vill att kommunerna ska ta över alla privata HVB-hem. Ett förslag som statsminister Ulf Kristersson (M) har avfärdat.

Enligt Fredrik Lundh Sammeli är det viktigt att regeringen agerar snabbt.

– Det som har kommit fram är djupt allvarligt, det är skarpt läge. Politiken måste göra mer, sen kan vi ha en diskussion om hur det ska hanteras, men för oss är det tydligt att unga inte ska placeras på hem där de riskerar att dras in i gängkriminalitet, säger han.

ANNONS